Tri tisuće knjiga plovi 12. ožujka put Velog Iža

Napokon, kreće prvi otočni bibliobus u Hrvatskoj, a za početak trebao bi pokrivati četiri županijska škoja. Kao što je bilo najavljeno u studenome prošle godine prilikom preuzimanja bibliobusa, koji je Gradskoj knjižnici Zadar donirala knjižnica iz njemačkoga grada Freiburga, odnosno evangelistička župa Merzhausen, tzv. narodna knjižnica na kotačima 12. ožujka otisnut će se prema zadarskim otocima, i to najprije put Velog Iža.

Pet dana kasnije, od 8.30 do 9.30, bit će u Ugljanu (u središtu mjesta), od 9.40 do 11 sati u Lukoranu (kod škole i na rivi), od 11.15 do 12 sati u Sutomišćici (kod igrališta) i zatim u Preku (kod škole) od 12.10 do 13.30. Već sutradan ponovno će od 8.20 do 10 sati, ali ovoga puta ispred zgrade općine, boraviti u Preku, da bi se potom uputio u Kukljicu od 10.15 do 11.30 i nakon toga nastavio put otoka Pašmana.

[pullquote align=”left”]Bibliobusa, koji je Gradskoj knjižnici Zadar donirala knjižnica iz njemačkoga grada Freiburga, odnosno evangelistička župa Merzhausen, tzv. narodna knjižnica na kotačima 12. ožujka otisnut će se prema zadarskim otocima, i to najprije put Velog Iža[/pullquote]Prema riječima Nade Radman iz Gradske knjižnice Zadar, projekt se ne bi mogao realizirati da Jadrolinija nije za trajektne karte ponudila pokrivanje većeg dijela troškova. Novi bibliobus imat će 27 stajališta, obilazit će mjesta na Ugljanu, Pašmanu, Dugom otoku i Ižu, a u primorju Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Raštane, Sikovo, Sukošan i Debeljak.

U bibliobusu će biti oko 3000 jedinica knjižne građe, od slikovnica za najmlađe do djela klasične književnosti i beletristike, ali i mnogi naslovi iz medijateke, što je odlična novina. Knjižna građa po potrebi će se mijenjati, ovisno o željama i potrebama korisnika do kojih će pokretna knjižnica dolaziti svakih 15 dana, a godišnja članarina iznosit će 30 kuna.

[pullquote align=”right”]U bibliobusu će biti oko 3000 jedinica knjižne građe, od slikovnica za najmlađe do djela klasične književnosti i beletristike, ali i mnogi naslovi iz medijateke, što je odlična novina[/pullquote]- Nadamo se da će se ovom vrijednom donacijom još više podići razina čitanja u Zadarskoj županiji, a osobito nas raduje što će se novi bibliobus prvi put otisnuti i preko mora. U prvi mah na otoke Ugljan i Pašman, a onda i u ostala mjesta na zadarskim otocima kako bi knjiga mogla doći u sva mjesta koja nemaju knjižnicu i čitaonicu, rekao je Ivan Pehar, ravnatelj GK Zadar, na svečanosti upriličenoj u povodu preuzimanja bibliobusa, dara njemačkog grada Freiburga.

Pedantno servisiran bibliobus, proizveden 1986., u Donatov metropolis stigao je zahvaljujući povezanosti gradonačelnika Freiburga s Evangelističkom župom i psihologinjom Reginom Kröner, koja u Zadar pak dolazi preko dva desetljeća, a naročito se iskazala prikupljanjem humanitarne pomoći za našu zemlju u ratnim i poratnim godinama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...