Cestitka_Uskrs

Iz stijena između Velikog Ćuka i Anića kuka spašeno dvoje izgubljenih njemačkih turista

Jedan sat iza ponoći, sa ponedjeljka na utorak, unatoč jakoj kiši, kraju je uspješno privedena akcija spašavanja dvoje njemačkih državljana koji su se izgubili NP Paklenica.

U ponedjeljak navečer,  na dežurni mobitel HGSS Stanice Zadar stigla je, naime, oko 20.30. dojava o dvoje penjača koji su se izgubili u stijeni u Velikoj Paklenici, između Velikog Ćuka i Anića kuka. Odmah potom alarmirani su gorski spašavatelji, pa se njih 18 okupilo u prostorijama Stanice gdje su održali kratki brifing i uputili se na teren, izvještavaju Silvija Domitrović i Ivica Galac iz Hrvatske gorske službe spašavanja.

S izgubljenim mladićem i djevojkom, njemačkim državljanima uspostavljen je kontakt putem mobitela. Upozoreni su da kada ugledaju rotacijska svjetla u kanjonu, daju signal baterijskom lampom koju su imali sa sobom. Po dolasku u podnožje Ovčjeg kuka, spašavatelji su ih uspjeli locirati s dna kanjona i uputili su se prema izgubljenim osobama u dobi 23 i 20 godina.

Nakon što su uspjeli doći do njih, ustanovljeno je da nisu penjači, već izletnici koji su se putem izgubili. Srećom nisu bili ozlijeđeni već iscrpljeni i mokri, a zbog jake kiše, skliske stijene i mraka nisu mogli pronaći stazu i sami se spustiti do dna kanjona. Svi potražni timovi zajedno s izletnicima došli su na sigurno u ponoć, nakon čega su se spašavatelji uputili svojim domovima. Uspješna akcija koju su dodatno otežavali noć i jaki pljuskovi završena je u 1 sat.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...