Kapović s virskom delegacijom na proslavi Dana Grada Dombóvára

Posljednjeg dana sedmodnevne slovačko-mađarske turneje delegacija Općine Vir tradicionalno je boravila u prijateljskom Dombóváru na svečanosti Dana Grada Dombóvára. Proslava 44. godišnjice utemeljenja Grada Dombóvára obilježena je u jutarnjim satima uobičajenim polaganjem vijenaca uz spomen-ploču Franji Vlašiću na zgradi Doma narodnosti, kao i otkrivanjem spomenika banu Vlašiću unutar spomen-dvorišta i trga koji nosi i njegovo ime s 29. ožujka.

Vlašić istodobno kao Hrvat i Mađar simbolički povezuje naša dva naroda. Povezani smo također kao gradovi Ogulin i Vir s Dombóvárom, te kao zemlje Hrvatska i Mađarska. Mnoge druge povijesne ličnosti iz naše zajedničke prošlosti također povezuju naše narode, jer su im bili zajednički interesi. Oni su nekad željeli sačuvati neovisnost naše domovine, a danas su manjinske zajednice poveznice naše zajedničke povijesti i naših naroda, kazao je zastupnik u mađarskom Parlamentu i predsjednik Odbora za nacionalnu ujedinjenost Árpád Potápi o hrvatskom banu rođenom u Dombóváru i povezanosti Hrvata i Mađara.

[pullquote align=”left”]Proslava 44. godišnjice utemeljenja Grada Dombóvára obilježena je u jutarnjim satima uobičajenim polaganjem vijenaca uz spomen-ploču Franji Vlašiću na zgradi Doma narodnosti[/pullquote]Uz visokog gosta iz Parlamenta, na polaganju vijenaca i otkrivanju spomenika na Trgu Franje Vlašića bili su i privremena konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Ružica Ivanković, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Mišo Hepp, gradonačelnik Dombóvára Loránd Szabó, gradonačelnik Ogulina Jure Turković, predsjednik Njemačke samouprave Dombóvára Róbert Glaub i predsjednik Armenske samouprave Attila Farkaš.

U ime Općine Vir vijenac uz spomen-ploču banu Vlašiću postavili su načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Glavan i njegov zamjenik Mate Radović. Program postavljanja vijenaca i otvaranja Trga Franje Vlašića vodio je predsjednik Hrvatske narodne samouprave Dombóvára Gabor Varga-Stadler, koja je uz Grad Dombóvár bila pokrovitelj i organizator događaja.

Snimala je lokalna televizijska ekipa, a svog izvjestitelja za potrebe radijske stanice “Radio Croatica” i tjednika “Hrvatski glasnik” imao je i hrvatsko-mađarski medijski centar “Croatica”, otkriva virska općinska stranica.

U ranim popodnevnim satima na poziv gradonačelnika Szaba, predstavnici Općine Vir na čelu s načelnikom Kapovićem, predsjednikom Glavanom i drugim vijećnicima razgledali su preseljeni i novouređeni objekt Gradske kuće, odnosno Gradske uprave Dombóvára i upoznali se s planovima preuređenja budućeg gradskog centra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...