Premijer Milanović: “Policija radi ono što joj kaže sud”, Hrvatski laburisti: “Policijska brutalnost!”

Način na koji je iz trećeg pokušaja, unatoč žestokom protivljenju radnika, novi stečajni upravitelj ipak u ponedjeljak, tijekom ranog jutra, ¨pod okriljem mraka¨, uspio ući u Nauta Lamjanu, i to uz ¨nesebičnu¨ pomoć interventnih policijskih snaga koji su se kordonom ispriječili ispred uposlenika nedozvoljavajući im uopće prilaz ulaznim vratima ¨škvera¨, naišao je na nepodijeljenu osudu javnosti, i građana i medija. Dok nema jasnih, nikakvih, reakcija vladajućih političkih, niti vodećih oporbenih stranaka, ne samo u pogledu akcije ¨plavaca¨, nego vezanim uz cijelu situaciju u Kalima, priopćenjem su se oglasili Hrvatski laburisti – stranka rada:

Najoštrije osuđujemo policijsku brutalnost i uporabu sile u borbi radnika Nauta Lamjana za svoja prava. Jedno od osnovnih ljudskih prava zajamčenih i Ustavom RH su pravo na rad i plaću i potpuno podržavamo radnike u njihovoj borbi. Tražimo da se do rješavanja žalbe na presudu Trgovačkog suda prolongira postavljanje novog stečajnog upravitelja, radnicima isplate plaće te nastavi proizvodnja, kaže se u priopćenju HL-SR-a koje je potpisao predsjednik GO Zadar, Goran Varda.

[pullquote align=”left”]Najoštrije osuđujemo policijsku brutalnost i uporabu sile u borbi radnika Nauta Lamjana za svoja prava, kaže se u priopćenju HL-SR-a[/pullquote]Nimalo lijepa slika, koja je samo scenama i poprištem odvijanja na ¨škoju¨, ali bez komičnih detalja, prije umalo tragičnima, na trenutke podsjećala na miks sekvenci iz filma i povijesnih događanja poznatih kao ¨Kako je počeo rat na mom otoku¨ i ¨Desant na Drvar¨, rezultirala je naposljetku time da je pod policijskom zaštitom novi stečajni upravitelj, Alein Khan, konačno ušao u upravnu zgradu tvrtke i preuzeo upravljanje brodogradilištem na Ugljanu, a ¨iza rešetaka¨ su završile četiri osobe zbog sumnje u prekršaj remećenja javnog reda i mira.

To ima samo kod nas. Postupanje policije je bilo bez ikakvih sumnji protivno pozitivnim međunarodnim normama. Prije nekoliko dana su u Bruxellesu prosvjedovali građani, također žestoko, ali na njih nije išla policija. Nije ni pokušala. Time se krši Zakon o policiji, pa ne može se silom protiv radnika, naglasio je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija.

Tri zaposlenika i jedna supruga radnika nakon skoro trosatne policijske obrade, pušteni su uz prekršajne prijave pa su sindikalci, na čelu s povjerenikom Mariom Koštom, pozvali radnike da napuste prostor gdje je bio policijski koridor najavljujući da će u utorak svi uposlenici doći na posao, premda ne znaju je li stečajni upravitelj u ¨škver¨ pozvao sve ili samo dio radnika. Ukoliko svi ne budu mogli ući u tvrtku, bojkotirati će rad i, kako su kazali, nitko taj dan neće raditi. Inače, stečajni upravitelj Alein Khan koji je tijekom jutra preuzeo upravljanje Natua Lamjanom, danas nije izišao pred kamere niti je davao izjave novinarima.

Nakon što je bivši stečajni upravitelj Ivan Rude, predao dužnost novom stečajnom upravitelju, na odlasku je iz kruga tvrtke kratko rekao novinarima da je predao dokumente Remontnog brodogradilišta zajedno s računom na kojem je dva milijuna kuna za plaće radnika.

Moj posao je ovdje završio, priopćio je Rude za Radio Zadar.

[pullquote align=”right”]Policija radi ono što joj kaže sud ili DORH, policija ne razmišlja o tome, ona to provede, kazao je predsjednik Vlade RH Zoran Milanović novinarima[/pullquote]Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović rekao je danas novinarima u Opatiji da se njemu ne može postaviti pitanje je li bio potreban ulazak nekoliko desetaka specijalaca u brodogradilište u Kalima jer je to sudski postupak i ta je akcija bila na zahtjev suda.

Policija radi ono što joj kaže sud ili DORH, policija ne razmišlja o tome, ona to provede, kazao je Milanović i dodao da ni on ni ministar ne upravljaju policijom, prenosi Hina.

Žao mi je zbog toga, ali to je sve što mogu o tome reći. Ni ja ni ministar ne upravljamo policijom, izjavio je predsjednik Vlade novinarima nakon svečane sjednice u povodu 21. obljetnice Primorsko-goranske županije i 170. obljetnice opatijskog turizma.

Komentirajući na novinarsko pitanje ocjene časopisa “The Economist”, po kojima je u Hrvatskoj nepovoljna klima za ulaganje, premijer je rekao kako on nije meteorolog, nego predsjednik Vlade te da su “The Economist” njegove omiljene novine, no, istaknuo je, svi znaju pogriješiti. Taj je časopis prije 12 godine prognozirao negativan trend njemačke industrije pa je pogriješio, rekao je te dodao da će pogriješiti i u slučaju RH.

Pogriješit će i u slučaju Hrvatske, svi griješe, pa i najbolje novine na svijetu. To su statistički podaci, nemojmo od toga raditi više nego što je, rekao je Milanović, komentirajući komentar koji je donio britanski “The Econimist”, svrstavajući u opsežnoj analizi Hrvatsku među deset zemalja s najgorim gospodarstvima svijeta u 2014. godini.

Kako bilo, kada je u pitanju Nauta Lamjana i zbivanja u Veloj Lamjani, ostao je gorak okus nakaradno shvaćene definicije pravne države koja u izvornom obliku zasigurno nije uključivala ¨specijalističko¨ pokazivanje ¨mišica¨ uposlenicima koji se samo brinu i bore za očuvanje svojih radnih mjesta. I to u tvrtki koja, makar to možda neki ne bi željeli, nakon poduže agonije pokazuje znakove oporavka i izgledan potencijal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...