DANAS NA NARODNOM TRGU

Točno u podne “No Kill”, skup i peticija protiv šintera i usmrćivanja životinja u skloništima

Arhiva, ilustracija
Tamni način
[box title=”ZADARSKI AZIL ZA PSE” color=”#777777″] Cijelu tematiku zadarskog azila za pse i ranije objavljene priče, možete pratiti na ovoj poveznici [/box]Ukoliko je suditi prema rezultatima sastanka predstavnika Grada Zadra s Udrugom za zaštitu životinja i Akcijom mladih, Zadrani su izborili tzv. “No Kill” azil, za sada kao prijelazno tromjesečno rješenje u Žmirićima, dok se u dogovoru s veterinarskim službama i ostalim županijskim sredinama ne izgradi novi azil za udomljavanje nezbrinutih životinja.

Predsjednica Udruge bila je nakon sastanka postignutim zadovoljna:

Predstavnici Grada složili su se sa svim našim uvjetima. Tražimo prijelazni rok kod nadležnih inspekcija dok se ne riješi registracija zadarskog Azila za koju predviđamo da će završiti u idućih nekoliko mjeseci, kazala je Marijana Mustać, koja je pozvala sugrađane da u što većem broju u subotu na Narodnom trgu podrže skup potpore “No kill azilima, protiv šintera”. Točno u podne, skup će se održati u svim većim hrvatskim gradovima.

Prošlog tjedna Pseći.net oglasnik kao potpora Azilu Zadar otvorio je online peticiju podrške u kojoj je u rekordnom roku prikupljeno čak 8000 potpisa. Ukupno je tako podršku potpisom dalo preko 15. 000 osoba iz zemlje i inozemstva.

[pullquote align=”left”]Prošlog tjedna Pseći.net oglasnik kao potpora Azilu Zadar otvorio je online peticiju podrške u kojoj je u rekordnom roku prikupljeno čak 8000 potpisa[/pullquote]Podsjetimo, razlog nezadovoljstva izazvala je, kako su istakli u Udruzi, “skandalozna i nehumana odluka gradske vlasti u Zadru, da se nakon 10 godina postojanja, zatvori Zadarski azil pod vodstvom Udruge za zaštitu zivotinja Zadar, i potpiše ugovor sa šinterskom službom As-eko iz Šibenika“. Posebno su se našli pogođeni izjavom dogradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića da grad Zadar i županija nemaju potrebu za izgradnjom azila s obzirom da se postojeći nije mogao registrirati jer ne udovolja uvjetima pravilnika za azile, niti, „zahvaljujući nesposobnosti i manjku volje gradske vlasti, koja je nakon toliko godina obećavanja odbacila u potpunosti tu ideju“, ima vlastiti teren za prihvat.

Mi smo se odlučili suprostaviti takvom stavu i krenuli smo s brojnim akcijama za spas našeg azila i zaustavljanjem šintera, pojasnila je Mustač.

Iz Udruge za zaštitu životinja izrazili su zadovoljstvo i zaključcima s u petak priređenog sastanka kojima se „u potpunosti podržava inicijativa za izgradnju azila i pronalaženju načina sa svim nadležnim institucijama da se spriječi šintere za skupljanje i eutaniziranje zadarskih napuštenih životinja“. Kako se moglo razaznati nije poptpisan ugovor s As- ekom, a najavljen je novi sastanak u istom sastavu kojemu bi se pridružili veterinari, župan i načelnici županijskih lokalnih jedinica, po mogućnosti već idući tjedan.

[pullquote align=”right”]Usput, zadarska akcija je je „probudila“ srodne udruge u RH i šire, pa se danas u 12:00 u svim većim centrima održavaju skupovi podrške „No kill“ azilima uz dodatak – „Stop šinterima”[/pullquote]Usput, zadarska akcija je je „probudila“ srodne udruge u RH i šire, pa se danas u 12:00 u svim većim centrima održavaju skupovi podrške „No kill“ azilima uz dodatak – „Stop šinterima“.

Pozivamo sugrađane da dođu u što večem broju sa svojim ljubimcima, ako ih imaju, i da na taj način pošaljemo jasnu poruku kako svim snagama krećemo prema cilju zaustavljanja eutanazije životinja u skloništima. Potpisuje se i peticija u tom smjeru za hitnu izmjenu zakona kojim se to dozvoljava, a može se pronaći na internet stranicama „Prijatelja životinja“. Iako gradovi poput Zagreba, Dubrovnika, Čakovca, Varaždina ne ubijaju napuštene životinje i postoje skloništa koja posluju vrlo uspješno bez ubijanja te provode programe udomljavanja, kastracije i edukacije, stotine zdravih životinja se usmrćuje u mnogim gradovima i to novcem građana. Baš stoga naime u ime svih udruga za zaštitu životinja i velike većine građana zahtijevamo nova zakonska rješenja kojom bi se u potpunosti zabranilo usmrćivanje zdravih životinja u skloništima, poručili su iz Udruge za zaštitu životinja.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar