Točno u podne “No Kill”, skup i peticija protiv šintera i usmrćivanja životinja u skloništima

[box title=”ZADARSKI AZIL ZA PSE” color=”#777777″] Cijelu tematiku zadarskog azila za pse i ranije objavljene priče, možete pratiti na ovoj poveznici [/box]Ukoliko je suditi prema rezultatima sastanka predstavnika Grada Zadra s Udrugom za zaštitu životinja i Akcijom mladih, Zadrani su izborili tzv. “No Kill” azil, za sada kao prijelazno tromjesečno rješenje u Žmirićima, dok se u dogovoru s veterinarskim službama i ostalim županijskim sredinama ne izgradi novi azil za udomljavanje nezbrinutih životinja.

Predsjednica Udruge bila je nakon sastanka postignutim zadovoljna:

Predstavnici Grada složili su se sa svim našim uvjetima. Tražimo prijelazni rok kod nadležnih inspekcija dok se ne riješi registracija zadarskog Azila za koju predviđamo da će završiti u idućih nekoliko mjeseci, kazala je Marijana Mustać, koja je pozvala sugrađane da u što većem broju u subotu na Narodnom trgu podrže skup potpore “No kill azilima, protiv šintera”. Točno u podne, skup će se održati u svim većim hrvatskim gradovima.

Prošlog tjedna Pseći.net oglasnik kao potpora Azilu Zadar otvorio je online peticiju podrške u kojoj je u rekordnom roku prikupljeno čak 8000 potpisa. Ukupno je tako podršku potpisom dalo preko 15. 000 osoba iz zemlje i inozemstva.

[pullquote align=”left”]Prošlog tjedna Pseći.net oglasnik kao potpora Azilu Zadar otvorio je online peticiju podrške u kojoj je u rekordnom roku prikupljeno čak 8000 potpisa[/pullquote]Podsjetimo, razlog nezadovoljstva izazvala je, kako su istakli u Udruzi, “skandalozna i nehumana odluka gradske vlasti u Zadru, da se nakon 10 godina postojanja, zatvori Zadarski azil pod vodstvom Udruge za zaštitu zivotinja Zadar, i potpiše ugovor sa šinterskom službom As-eko iz Šibenika“. Posebno su se našli pogođeni izjavom dogradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića da grad Zadar i županija nemaju potrebu za izgradnjom azila s obzirom da se postojeći nije mogao registrirati jer ne udovolja uvjetima pravilnika za azile, niti, „zahvaljujući nesposobnosti i manjku volje gradske vlasti, koja je nakon toliko godina obećavanja odbacila u potpunosti tu ideju“, ima vlastiti teren za prihvat.

Mi smo se odlučili suprostaviti takvom stavu i krenuli smo s brojnim akcijama za spas našeg azila i zaustavljanjem šintera, pojasnila je Mustač.

Iz Udruge za zaštitu životinja izrazili su zadovoljstvo i zaključcima s u petak priređenog sastanka kojima se „u potpunosti podržava inicijativa za izgradnju azila i pronalaženju načina sa svim nadležnim institucijama da se spriječi šintere za skupljanje i eutaniziranje zadarskih napuštenih životinja“. Kako se moglo razaznati nije poptpisan ugovor s As- ekom, a najavljen je novi sastanak u istom sastavu kojemu bi se pridružili veterinari, župan i načelnici županijskih lokalnih jedinica, po mogućnosti već idući tjedan.

[pullquote align=”right”]Usput, zadarska akcija je je „probudila“ srodne udruge u RH i šire, pa se danas u 12:00 u svim većim centrima održavaju skupovi podrške „No kill“ azilima uz dodatak – „Stop šinterima”[/pullquote]Usput, zadarska akcija je je „probudila“ srodne udruge u RH i šire, pa se danas u 12:00 u svim većim centrima održavaju skupovi podrške „No kill“ azilima uz dodatak – „Stop šinterima“.

Pozivamo sugrađane da dođu u što večem broju sa svojim ljubimcima, ako ih imaju, i da na taj način pošaljemo jasnu poruku kako svim snagama krećemo prema cilju zaustavljanja eutanazije životinja u skloništima. Potpisuje se i peticija u tom smjeru za hitnu izmjenu zakona kojim se to dozvoljava, a može se pronaći na internet stranicama „Prijatelja životinja“. Iako gradovi poput Zagreba, Dubrovnika, Čakovca, Varaždina ne ubijaju napuštene životinje i postoje skloništa koja posluju vrlo uspješno bez ubijanja te provode programe udomljavanja, kastracije i edukacije, stotine zdravih životinja se usmrćuje u mnogim gradovima i to novcem građana. Baš stoga naime u ime svih udruga za zaštitu životinja i velike većine građana zahtijevamo nova zakonska rješenja kojom bi se u potpunosti zabranilo usmrćivanje zdravih životinja u skloništima, poručili su iz Udruge za zaštitu životinja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...