Ukinut smjenski rad, vraćaju se 24-satna dežurstva

U klinikama i zavodima riječkoga Kliničkoga bolničkog centra, u kojima se zbog nedostatka osoblja nije mogla pružati odgovarajuća medicinska usluga u smjenskome radu, od danas ponovno vrijedi sustav 24-satnih dežurstava, doznaje se u KBC-u.

Riječ je o klinikama i zavodima u kojima se zbog uvođenja smjenskoga rada moglo obavljati manje nužnih zahvata u odnosu prema potrebama pa su se liste čekanja na neke medicinske zahvate ili operacije znatno produljile. Tako se za neke operacije, poput operacije žučnog mjehura, sada mora čekati godinu dana dulje nego prije smjenskog rada.

Tako će se u sustavu 24-satnoga dežurstva od danas raditi u klinikama za kirurgiju, neurokirurgiju, ginekologiju i porodništvo, otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, na klinici za oftalmologiju, anesteziologiju i intenzivno liječenje, Zavodu za kardiovaskularne bolesti Klinike za internu medicinu, klinikama za pedijatriju, infektivne bolesti i neurologiju, na Klinici za psihijatriju, u Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku, Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu i Kliničkom zavodu za radiologiju. Ostale klinike i odjeli riječkoga KBC-a radit će u smjenama.

Ubrzo nakon uvođenja smjenskoga rada u riječkome KBC-u pokazalo se da taj sustav uzrokuje probleme u organizaciji rada unutar klinika zbog manjeg broja liječnika i ostalog osoblja prijepodne.

Problem je bio posebno izražen na Klinici za kirurgiju, gdje su se liste čekanja počele znatno produljivati. Osim toga, takav način rada ugrožavao je nastavni program Medicinskog fakulteta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...