Glagoljaški natpisi Daria Tikulina i radovi Šime Vulasa u Gradskoj straži

Narodni muzej Zadar, domaćin je upravo dvjema izložbama u dva galerijska prostora. U Gradskoj loži, u organizaciji Galerije umjetnina NMZ izloženo je 28 skulptura u drvu, kamenu, bronci, aluminiju i 26 crteža na temu jedara na izložbi naziva “Jedreni totemi“ poznatog hrvatskog kipara Šime Vulasa.

Djela su nastala u razdoblju od 1963. do 2014. prateći kako se kroz navedenu temu očituju kreativni dosezi i stilsko-morfološke osobine autora.

Šime Vulas, spada u red najznačajnijih hrvatskih kipara, u svojoj dugoj karijeri nikada nije samostalno izlagao u Donatovu gradu tako blizu njegove ljetne rezidencije na otoku Silbi, gdje nas već na pristaništu, kao raspoznatljiv simbol, dočekuju njegov kameni brod, skulptura Jedrilje posvećena mornaru, tu postavljena 1977.

Rođen je 17. ožujka 1932. u Drveniku Velikom. Rođenje na otoku, život uz more obilježili su njegovo stvaralaštvo, što je očito i u izboru motiva jedara koji su jedan od osnovnih motiva/znakova ovoga opusa.

Udruga glagoljaša Zadar pak u okviru manifestacije „Dani glagoljice” koja se održava od 12. do 30. svibnja, u suradnji s Narodnim muzejom Zadar organizirala je izložbu Daria Tikulina pod nazivom „Jerolim iz moje župe – izložba svjetlopisa novih glagoljskih natpisa” otvorene u Gradskoj straži na Narodnom trgu (Etnološki odjel NMZ-a).

Dario Tikulin se amaterski bavi promicanjem glagoljaštva preko 30 godina, voditelj je brojnih tečajeva glagoljice, a na izložbi prezentira dio obiteljske glagoljske baštine, ističe se u popratnom tekstu zanimljivog postava koji je naišao na veliki odaziv posjetitelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...