Uprava za veterinarstvo privremeno zaustavila proizvodnju u tvornici Adria

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izdala je u četvrtak rješenje o privremenom obustavljanju proizvodnje subjektu u poslovanju s hranom, tvrtki Adria d.d. iz Zadra, koje će trajati do uklanjanja utvrđenih nedostataka, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede RH.

Tijekom službene kontrole obavljene od strane veterinarske inspekcije u objektu za preradu proizvoda ribarstva subjekta u poslovanju s hranom Adria d.d. Zadar, utvrđene su, navodi se u informaciji MPRH, određene nesukladnosti (oštećeno krovište, neadekvatna stolarija – prozori, mrežice na prozorima, vrata necjelovita ili od neodgovarajućeg materijala, neodgovarajući sustav ventilacije, hrđa na cijevima, i sl.) zbog čega se pristupilo izdavanju ovakvog rješenja, kako bi se spriječila mogućnost ugrožavanja higijenskog načina proizvodnje, tvrde iz ministarstva.

Po otklanjanju svih nedostataka, dodali su, subjekt će obavijestiti nadležno tijelo kako bi veterinarska inspekcija ponovo izvršila kontrolu te odobrila nastavak proizvodnje, kažu iz Ministarstva poljoprivrede RH.

Predmetni subjekt redovito, u sklopu sustava samokontrola temeljenog na načelima HACCP-a, provodi propisane mikrobiološke analize, za koje veterinarska inspekcija očevidom nije utvrdila nikakve nesukladnosti. Također, poručili si iz Uprave za veterinarstvo, nije bilo nikakvih prijava opasnosti ili potencijalnih opasnosti proizvoda iz predmetnog objekta, koje se inače objavljuju kroz Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF – Rapid alert system for food and feed).

Na temelju do sada provedenih mikrobioloških analiza proizvoda imenovanog subjekta koji se nalaze na tržištu nije utvrđena sumnja u njihovu zdravstvenu ispravnost te ne postoji razlog za njihovo povlačenje ili opoziv, izvijestili su iz MPRH.

Podsjetimo, početkom travnja, na  Trgovačkom sudu u Zadru potpisana je predstečajna nagodba između vjerovnika i direktora tvornice Adria čime je koliko-toliko probuđena nada u spas najstarije zadarske tvornice i nastavak rada 256 uposlenika.

Tvrtka je probuđena, ali put oporavka neće biti lak. Dobili smo mogućnost spasiti tvrtku, i dalje ćemo vjerovnicima sve dogovarati, vjerujem u spas društva, poručio je Miodrag Lacić, direktor Adrie, prije mjesec dana u medijima.

Nagodbom je, inače, uvjetovano da Adria kroz godinu dana pronađe strateškog partnera koji bi u tvrtku na izdisaju uložio 40 milijuna kuna. U sindikatu su komentirali kako s obzirom na brojne probleme koje tvornica ima i dani rok nije dugačak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...