Ivica Tolić: “Hrvatski branitelji su neprepoznatljiva kategorija u EU, ali na žalost i kod nas”

Dok smo mi bili budni i aktivni u ratu, dok smo stvarali ovu zemlju, neki su spavali. Na žalost, poslije tog perioda mi smo zaspali, a oni su budni i oni žele vladati ne samo Hrvatskom nego i našim sudbinama, oni žele određivati o našim pravima koja ćemo imati. Hrvatski branitelji oduprli su se agresiji i stvorili pretpostavke za uređenu hrvatsku državu koja će znati odrediti prioritete, ali nažalost, danas svjedočimo upravo suprotnim tendencijama. Hrvatska je danas pri dnu svega,     kazao je na tribini, kojom se Zadranima, ponajprije braniteljima, predstavio kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice za Europski parlament, Ivica Tolić, umirovljeni časnik HV-a.

[pullquote align=”left”]Hrvatski branitelji stvorili pretpostavke za uređenu hrvatsku državu koja će znati odrediti prioritete, ali na žalost svjedočimo suprotnim tendencijama. Hrvatska je pri dnu svega…[/pullquote]U punoj dvorani hotela Kolovare skup je otvorio Bruno Milin, predsjednik Županijskog odbora za branitelje Hrvatske demokratske zajednice pozdravivši sve prisutne i zahvalivši im na velikom odazivu, dok je Željko Dilber, član predsjedništva HDZ-a i predsjednik Nacionalnog odbora za branitelje HDZ-a, istaknuo kako se „puno puta Europu i svijet trebalo uvjeravati da je Domovinski rat bio častan i da su Hrvati bili žrtve agresora“.

Na prijedlog Odbora za branitelje, prihvaćen je prijedlog da se za Europski parlament kandidira braniteljski predstavnik, osoba koja bi znala štititi interese Domovine i njezinih branitelja. Upravo zbog toga, na našoj listi je komodor Tolić, rođeni Imoćanin, koji je imao samo 22 godine kad se stavio na raspolaganje Domovini. Rat je završio kao načelnik stožera Južnog bojišta, a uspješnu karijeru počeo je graditi u Hrvatskoj ratnoj mornarici, gdje je zapovijedao stožerom, ali i flotom HRM-a. Završio je zapovjedno-stožernu i ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu u Rimu, a magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Nakon umirovljenja 2008. angažirao se u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postao i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada, predstavio je Dilber kandidata za EU parlament iz redova Hrvatske demokratske zajednice i koalicije HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, ZDS i HDS-a.

[pullquote align=”right”]Branitelji trebaju ući u institucije gdje se donose odluke o sudbini Hrvatske, a ne drugima prepustiti upravljanje državom za koju su se borili, poručio je umirovljeni komodor HRM-a[/pullquote]- Može li Hrvatska biti bolja?! Naravno, i može i mora. Hrvatska je sastavni dio Europske unije i možda jesmo mali kao narod, ali zasigurno nismo mali kao ljudi, tim se riječima Ivica Tolić obratio okupljenima. Kako je istaknuo,  premda se nalazi na listi Hrvatske demokratske zajednice, njegova je želja „predstavljati sve branitelje, neovisno o njihovim političkim opcijama“.

Branitelji su u Europskom parlamentu neprepoznatljiva kategorija. Još je gora situacija u našoj državi. Prema novom Zakonu o mirovinskom osiguranju koji stupa na snagu 2015., a prema kojem će se braniteljske mirovine isplaćivati iz Državnog proračuna kao naknada, branitelji su svrstani u kategoriju umirovljenika. To je nedopustivo, branitelji trebaju ući u institucije gdje se donose odluke o sudbini Hrvatske, a ne drugima prepustiti upravljanje državom za koju su se oni borili, poručio je Ivica Tolić koji, kako je također naglasio, „vjeruje u svoju sposobnost za otvaranje vrata hrvatskim braniteljima“ i smatra kako može „zastupati i štititi interese branitelja u radu EU parlamenta“.

Pozvao je branitelje da budu jedinstveni, da shvate važnost euroizbora i odazovu im se i „zaokruže listu Hrvatske demokratske zajednice i njega kao njihovog predstavnika“. Skupu su nazočili, i kandidata kao i ostale kandidate HDZ-a za EU parlament snažno poduprli, Zvonimir Vrančić i Božidar Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...