Radionice za djecu, puhanje stakla, izrada nakita, promocija knjige, koncert i izložba…

Muzej antičkog stakla u ponedjeljak 5.svibnja obilježava 5.obljetnicu rada. U slavljeničkom rasporedu su planirane izložbe, radionice, popust na suvenire, turniri, promocije knjiga…

[pullquote align=”right”]U 20 sati nastupaju Dina e Mel, a čitav dan ulaz je slobodan. Popust na suvenire izosi 20 posto kao poseban dar posjetiteljima[/pullquote]U 9 sati počinju tako radionice izrade staklenog nakita na plameniku i puhaonica stakla. U 12 sati predstaviti će se knjiga “Muzej antičkog stakla za djecu” Tamare Kisovar-Ivanda i Anamarije Eterović Borzić, u 14 sati -Turnir u trilji i mlinu, u 19 se otvara izložba “Svjetlost glagoljice” Željke i Borisa Roglića potom i “Staklo i kamen” Mihaela Štebiha.

U 20 sati nastupaju Dina e Mel, a čitav dan ulaz je slobodan.

Popust na suvenire izosi 20 posto kao poseban dar posjetiteljima.

Rođendanski program:

9-14:00: Radionice

Marko Stefanac: puhanje stakla,

Antonija Gospić: izrada staklenog nakita na plameniku

12:00: Predstavljanje knjige Muzej antičkog stakla za djecu

autori: Tamara Kisobvar- Ivanda, Anamarija Eterović- Borzić,

predstavljači: prof.dr. sc. Robert Bacalja, prof. dr.sc. Smiljana Zrilić

14:00: Turnir u trilji/mlin

19:00: Otvorenje izložbi

Svjetlost glagoljice (autori: Željka i Boris Rogić, predstavljač: akademik Anica Nazor)

Staklo i kamen (autor: Mihael Štebih, predstavljač: prof. Stanko Špoljarić)

20:00: Koncert Dina e Mel

Dina Bušić (vokal), Melita Ivković (gitara), Stanislav Muškinja (udaraljke), Jairo Enrique Benitez Habib (bas gitara), Željko Andrić (saksofon).

[pullquote align=”left”]Muzej antičkog stakla osnovan je 9. lipnja 2006. god. uredbom Vlade Republike Hrvatske, no svečano je otvoren 5. svibnja 2009., prije točno pet godina[/pullquote]Muzej antičkog stakla osnovan je 9. lipnja 2006. god. uredbom Vlade Republike Hrvatske, no svečano je otvoren 5. svibnja 2009., prije točno pet godina.
Muzej je arheološki, ali specijaliziran sa svojim postavom i predstavlja jedinstvenu zbirku s preko 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike, odnosno iz razdoblja od I. stoljeća prije Krista do V. stoljeća poslije Krista. U stalnoj postavi, u osam tema, predstavljeno je preko 2000 cjelovite staklene građe, a osim stalnog postava, tijekom cijele godine u Muzeju antičkog stakla djeluje staklarska radionica koju vodi mladi zadarski puhač Marko Štefanac.

U radionici se metodom ručnom puhanja izrađuju replike antičkog stakla. Radionicu izrade staklenog nakita metodom rada na plameniku i izrade suvenira metodom fuzije vodi zadarska umjetnica Antonija Gospić. Uz suvremenu i veoma bogatu suvenirnicu u kojoj možete kupiti brojne publikacije i različite suvenire izrađene u muzejskim radionicama, u Muzeju se nalaze i dvije polivalentne dvorane za povremene izložbe, predavanja, predstavljanje knjiga i projekciju dokumentarnih filmova o izradi stakla.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...