Udruga veterana biogradske učenike upoznala s akcijama hrvatskih branitelja

Edukativno predavanje u biogradskoj osnovnoj školi, inače samo jedno u nizu sličnih predavanja koja su se već održala u školama diljem Hrvatske ali i izvan nje, priredio je Josip Adžić predsjednik županijske Udruge veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata.

Naš cilj je širiti istinu o Domovinskom ratu, govoriti mlađim naraštajima kako je sve to bilo i to iz prvih izvora, samih sudionika. Naša zadaća je organiziranje i sudjelovanje u obilježavanju značajnih datuma i obljetnica, s posebnim naglaskom na očuvanje spomena na poginule i umrle pripadnike vojne policije koji su dali nemali doprinos u rađanju suverene RH. Kao što je poznato kroz našu postrojbu prošlo je preko 550 vojnih policajaca, a postrojba je sudjelovala u svim oslobodilačkim operacijama,  upoznao je mališane i prisutne predavač.

Tribine kao što je bila ta, provode se uz suglasnost nadležnog ministarstva, a u njima aktivno sudjeluju mnogi članovi UVVPSDR-a.

Do sada je održano oko tridesetak predavanja za osnovne i srednje škole, kao i jedno predavanje za naše Hrvate u Beču. Nakon Biograda pozvani smo u Slavoniju gdje će biti upriličeno predavanje po školama u Osijeku, Čepinu i Vinkovcima. Potom slijede Sinj i Cista Velika. Početkom lipnja imamo dogovoreno predavanje u Slunju, a nakon ljeta u planu su Kanada, Francuska, Njemačka i Amerika, otkrio je Adžić.

Predavanja traju nešto preko sat vremena nakon čega je i oko 200 učenika viših razreda imalo priliku slušati ali i pitati sve što ih zanima. Član udruge Sergej Luković nadnarednik HV  i djelatni dočasnik, u interaktivnoj komunikaciji s učenicima nastojao im je predstaviti ratne dane, naše gradove stradalnike i ljude koji su „na bilo koji način žrtve jedne bezumne agresije, o čemu je nužno stalno govoriri u cilju da se ne zaboravi i dakako ne ponovi više nikada“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...