Zbog nepoštovanja rokova plaćanja ljekarnama, ljekarni u Preku prijeti gašenje

Sa svojih sedam ljekarničkih jedinica i jednom u najmu, Ljekarne Zadar prošle su godine ostvarile financijsku dobit nešto veću od 30.000 kuna, te smatraju da posluju u vrlo otežanim okolnostima. Direktor Božo Čolak ove je godine očekivao nešto stabilniju situaciju, ali nakon pet ovogodišnjih mjeseci tvrdi da će ovo biti daleko najteža godina otkako ljekarništvo postoji.

– Sigurno je da će biti vrlo neugodnih situacija. Zbog poskupljenja lijekova opada njihova potrošnja, promet je u padu za 10-15 posto, a u izmijenjenim zakonskim uvjetima i uz činjenicu da Ljekarne Zadar od HZZO-a ostvaruju samo 25 posto svojih prihoda, realno je očekivati velike probleme u ljekarnama u manjim mjestima i općinama. U ovakvom okviru i zdravstvenom sustavu one ne mogu opstati, dovedene su u bezizlaznu situaciju, kaže Čolak, naglašavajući kako je zbog nepoštovanja rokova plaćanja ljekarnama od HZZO-a, te lošeg odnosa resornog ministarstva prema njima, poslovanje bilo otežano i prošle godine.

Sanitetska vozilaKao prvu takvu ljekarnu kojoj prijeti zatvaranje jer sve slabije posluje Čolak je naveo onu u Preku, najavljujući razgovore o tome sa županom Stipom Zrilićem.

– Nalazimo se u situaciji da ćemo prirodnim odljevom i odlascima u mirovinu smanjiti broj zaposlenika, ali nećemo otpuštati radnike, kaže Čolak.

– Svijetli je primjer preseljenje ljekarne s Voštarnice na Bokanjac, gdje sada sve bolje posluje i ostvaruje pozitivne rezultate, koji će pomoći Ljekarnama da prežive ovu godinu, zaključio je zabrinuti direktor Čolak.

Upravno vijeće Doma zdravlja Zadarske županije zatražilo je suglasnost na svoju odluku od 29. travnja ove godine o nabavljanju 13 sanitetskih vozila u ukupnom iznosu od 4.794.758 kuna, i to iz viška prihoda iz prošlih godina. Odluku o tome donijet će Županijska skupština.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...