Dragon teatar u Salima održava predstavu “Matilda”

U srijedu 18.06.2014. u 20:00 sati održat će se prezentacija predstave “Matilda ” kazališne škole Dragon teatra u Salima. Predstava će se održati u dvorani općine Sali a rezultat je šestomjesečnog rada devet polaznica, učenica osnovne škole “Petar Lorini” u Salima.

Polaznici kazališne škole Dragon teatra u Salima već drugu godinu zaredom, marljivo pohađaju sate i sudjeluju u stvaranju predstava. Prije godinu dana svoj rad su predstavili predstavom “Četiri godišnja doba” braće Grimm, a ove godine godine prezentirat će svoj rad predstavom “Matilda” koja je nastala dramatizacijom filmskog scenarija nastalog prema istoimenom romanu Roalda Dahla britanskog književnika norveškog porijekla.

Prvi njegovi roman su „Gremlini“ (1943), napisani za Walta Disneya prema kojima je nastao kultni film. Nakon njega uslijedio je roman koji ga je proslavio, “Charlie i tvornica čokolade”, ekraniziran dva puta. Od romana za odrasle nalazimo „Someone like You“ i „ Kiss, Kiss“. Uz Charlieja i tvornicu čokolade nalazimo i sljedeće romana: „Vještice”, “Matilda „BFG“, „James and the giant peach“. Od knjiga mu je također ekranizirana „Matilda“(1996.) knjiga o djevojčici koja ima nadnaravne sposobnosti. Napisao je scenarije za „You live only twice“, popularni film o najpoznatijem agentu na svijetu, agentu 007 u službi Njenog veličanstva i film “Chitty Chitty Bang Bang” (1968). Poznat je po suradnji sa Engleskim ilustratorom Quentinom Blakeom čije ilustracije krase gotovo sva njegova izdanja.

Matilda je neobično nadarena djevojčica, jednom riječju genijalka, koja je do šeste godine u mjesnoj knjižnici pročitala gotovo sve knjige. To uopće ne primjećuju njeni ograničeni roditelji: majka, čiji se život vrti igranja binga i TV-sapunica, te otac, umišljeni preprodavač rabljenih automobila. Na sreću, Matilda u školi pronalazi razumijevanje i srodnu dušu u učiteljici Medni. Međutim, ovdje priči nije kraj, jer strašna ravnateljica Škarpina tiranizira cijelu školu…

Ulogu Matilde podijelile su tri polaznice kazališne škole Dragon teatra: Nicole Neda Šešelja, Sara Ramov i Tina Ozretić, ulogu gđice Medne nosi – Dora Burin, gđice Škarpine i mame Zine Papričić – Zlata Kršulja, ulogu tate Hrvoja Papričića – Ana Šešelja, knjižničarke gđe Filipović i brata Mihe – Nikolina Plavanjac, a uloge djevojčica iz škole Latice, Lavande i Amande- Anastazija Plavanjac, Nina Raljević i Nicole Neda Šešelja.

Dramatizaciju i režiju potpisuje Maja Šimić, izradu kostima Sandra Burin, a program su podržali općina Sali, Grad Zadar, Knjižnica Sali, te G&V line.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...