“Faust” nam donio kišu za kraj proljeća, u petak lumbrelu napokon na duži ljetni rok mijenja suncobran

Naša vjerna pratiteljica i dalje nas ne napušta. Ma koliko je se željeli otarasiti i ostaviti iza sebe, ona nam se vraća i čini se postojana, da ne kažemo sada ono „kao klisurina“. Naravno, u pitanju je kiša. Dobra poznanica i rekli bismo gotovo pa „stalna nam družica“ u posljednjih nekoliko mjeseci kao da se „zainatila“. I ne da prolaz, ni suncu, niti kupačima…

Neće ni narednih dana, a sunce bi se trebalo na duže ukazati tek za vikenda.

Nakon što su u unutrašnjosti još u prošli petak najviše dnevne temperature pale ispod 30 C,  tijekom subote i nedjelje, niti u ponedjeljak, na Jadranu nisu izmjerene temperature iznad trideset Celzija, tako da je završio lipanjski šestodnevni val vrućina. Barem uoči početka kalendarskog astronomskog ljeta, slijedeće subote u 12:51 sat vrućine se neće ponoviti, a vjerojatno je da će protekli tjedan ostati i najtoplije razdoblje ovogodišnjeg lipnja. Potrajao je šest dana, od nedjelje 8. do petka 13. lipnja, ističe Rade Popadić iz Crometea.

Utjecaj na vrijeme, tvrdi, u zadnjem tjednu kalendarskog proljeća ima plitka ciklona nazvana Faust koja se stacionirala i osobito u Dalmaciji podržava nestabilno i promjenjivo vrijeme, tako da smo u ponedjeljak na sjevernom Jadranu imali djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i većinom suho, a znatno oblačnije prema jugu i istoku uz grmljavinu i pljusak. U noći će posvuda puhati bura, u Dalmaciji većinom slaba, na sjevernom Jadranu umjerena, a podno Velebita jaka s olujnim udarima.

Utorak donosi nastavak nestabilnog vremena. Više sunca bit će na sjevernom Jadranu, gdje će se u većini predjela zadržati suho, dok su opet u Dalmaciji lokalno mogući obilniji grmljavinski pljuskovi s kojima može pasti i preko 50 litara oborine po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. U Dalmaciji južnije od Šibenika levant i jugo koje će na moru povremeno biti pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17 C, uz obalu i na otocima od 17 do 21. Najviše dnevne temperature većinom između 22 do 28 stupnjeva, najavljuje Crometeo portal.

Poprilično nestabilna bit će i srijeda, osobito u Dalmaciji gdje su i dalje lokalno mogući grmljavinski pljuskovi. Blagih sunčanih razdoblja će biti znatno više na sjevernom Jadranu nego u Dalmaciji, iako će i tu samo ponegdje biti slabih i prolaznih pljuskova. Na sjevernom Jadranu će puhati bura koja će podno Velebita biti jaka, u Dalmaciji će u većini predjela vjetar danju okrenuti na slab jugozapadnjak i zapadnjak.

Državni hidrometeorološki zavod predviđa slično tmurno i kišno vrijeme u četvrtak, ali bi nam posljednji dan proljeća 2014., petak, kao i ljetni dani iza, u Zadru ponovno trebali donijeti vedrinu, rast temperatura zraka, pa onda i mora, napokon pravi i kao rijetko kada priželjkivani ugođaj najtoplijeg i mnogima najdražega godišnjeg doba…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...