Potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu između grada Paga i češkog Slavkova

Kako su proljetos i najavili, Željko Maržić, gradonačelnik Paga i Ivan Charvat, gradonačelnik češkog grada Slavkova, potpisali su sporazum o suradnji i prijateljstvu u cilju ostvarivanja i razvijanja međusobnih odnosa i suradnje na gospodarskom, kulturnom, obrazovnom i drugim područjima života i rada, kao i razvijanja prijateljskih odnosa.

Suradnja će pridonijeti razvijanju europskih načela otvorenosti, razumijevanja i tolerancije, također i omogućiti cjelovito korištenje potencijala dviju zajednica na dobrobit njihovih stanovnika. Oba naša grada ovim činom obvezala su se da će poštivati suradnju svojih država i promicati veze između lokalnih vlasti, javnih ustanova, udruga građana i stanovnika u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i unapređenju međusobnih prijateljskih odnosa, rekao je Maržić i dodao da će se ciljevi međusobne suradnje odnosit posebno na razvoj gospodarskih veza, povezivanje poslovnih subjekata, razmjenu stečenih iskustava i znanja te novih tehnologija, susrete obrtnika i gospodarstvenika, stvaranje zajedničkih projekata, ali i zajedničke nastupe na sajmovima i tržištima.

Tu je i turistička promidžba, kao i jačanje turističkih potencijala kroz zajedničko djelovanje turističkih zajednica, zatim razmjena kulturnih, obrazovnih, umjetničkih vrijednosti i kulturne baštine uz poštivanje nacionalnih identiteta i tradicije, povezivanje obrazovnih ustanova i udruga mladih, organiziranje sportskih susreta između sportskih udruga i klubova.

Potpisivanje sporazuma o bratimljenju uveličao je počasni konzul RH u Češkoj Ivo Nešpor, budući da je Sporazum potpisan u Slavkovu, a uz gradonačelnika Paga potpisivanju su bili nazočni dogradonačelnik Dario Grašo i predsjednik Gradskog vijeća Vjekoslav Šljivo. Bogat višednevni program upriličen je povodom obilježavanja Dana Slavkova i zaštitnika grada Svetog Urbana.

Pag se predstavio izložbom paške čipke Udruge paških čipkarica “Frane Budak”, a nastupili su članovi KUD-a “Družina”. Prijatelji iz Slavkova posjetit će Pag prigodom održavanja 5. Međunarodnog festivala čipke od 18. do 22. lipnja.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...