Spremni za školu? Polazak djeteta 
u školu važan je događaj 
u obitelji

Polazak u školu velik je dan za prvašiće, ali i za njihove roditelje i cijelu obitelj. Dijete se osjeća odraslo i ponosno nosi školsku torbu, a roditelji se brinu kako će se ono snaći u novoj sredini, kako će učiti, hoće li znati prihvatiti obveze. Škola postaje djetetu gotovo jednako važna kao i dom pa ga je dobro unaprijed pripremiti za ono što ga ondje čeka.

Istaknite dobre strane

Za uspješnu prilagodbu novim uvjetima u školi presudno će utjecati socijalna i emocionalna pripremljenost djeteta. Takva su djeca samopouzdanija, ali i prijateljskija prema drugima, imaju dobar govorni razvoj, dobro komuniciraju s drugima, slušaju upute i imaju razvijenu pažnju.

Već početkom ljeta, s upisom djeteta u školu, u kući se više govori o školi, o tome što se od budućeg đaka očekuje i o promjenama koje će to unijeti u život obitelji. Budući školarac upija sve što se govori. Stoga je važno da roditelji školu predstave realno, ali i da o školi, učiteljima i školskim obvezama govore pozitivno, jer to djeci olakšava prihvaćanje škole i motivira ih za učenje. Ako roditelji ismijavaju školu i učitelje ili o njima govore loše, budući će prvašić biti zbunjen i izgubit će povjerenje i u školu i u roditelje. Govoreći o školi, roditelji bi djetetu trebali istaknuti dobre strane. Upoznajte dijete s onim što ga u školi očekuje, kažite mu da će mnogo toga naučiti, da će upoznati nove prijatelje, zabaviti se i igrati, te da će se učiteljica skrbiti o njemu i drugoj djeci.

Ipak, roditelji moraju biti pripremljeni i na mogućnost da dijete ne prihvati školu otprve te da je doživi stresno, da plače, bude nervozno i loše spava. Roditelji tada moraju pokazati razumijevanje, biti strpljivi i pomoći djetetu da prebrodi teškoće.

Uspostaviti dnevni ritam

Odlična je priprema za školu zajednička kupnja školskog pribora. Možete zajednički umotati knjige, kupiti torbu i školski pribor. Prije početka nastave dobro je s djetetom nekoliko puta proći put do škole i natrag kako bi dijete dobro upoznalo put. Također, barem prvih tjedan ili dva pratite ga u školu.

U većini obitelji polazak djeteta u prvi razred dovodi i do promjena u organizaciji obiteljskog života. O tome se treba zajednički dogovarati, a u dogovor uključite i dijete. Kad škola počne, odmah uspostavite rutinu kako bi svakodnevne obveze prošle s manje stresa. Uvedite uvijek isti dnevni ritam odlaska na spavanja, buđenja, obaveznog doručka, učenja nakon dolaska iz škole, igre.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...