Akcija mladih Zadar: Znate li tko je predsjednik vašeg mjesnog odbora?

Proglas Akcije mladih - veliki

Dragi Zadrani,

obraćamo Vam se povodom skorašnjih izbora za mjesne odbore, koji će se održati u nedjelju 16.11.2014. Ovim putem Vas pozivamo da se organizirate u grupe građana. koje se žele izboriti za boljitak svog kvarta. Pokušati ćemo Vam u kratkim crtama objasniti sistem funkcioniranja mjesnog odbora. MO bi trebao biti na najvišoj razini društvenog poretka, jer bi njegovo značenje bilo, glas nas naroda, kroz neposredno odlučivanje. To nažalost kod nas u Zadru nije tako. Mjesni odbori su degradirani do te razine da neki nemaju ni prostorije.

Lokalna samouprava je postavila sustav, tako da kontrolira sve s Narodnog trga, te je stoga bitno da se organizirate, kako bi postojao dijalog, a ne dvadesetpeto godišnji monolog. Sustav je postavljen tako da su predstavnici mjesnog odbora, samo savjetodavci u funkciji predlagača kod pojedinih projekata, čije se mišljenje i ne mora uvažiti. Godišnji proračun mjesnih odbora je 2000 kn, koje se rebalansom uvijek vrate u gradsku blagajnu, dok je to u nekim gradovima koji nam konkuriraju za centar regije npr. Splitu, postavljeno na način da su proračuni MO ovisni o broju stanovnika, pa tako MO sa 10.000 stanovnika ima cca. 100.000 kn godišnji proračun, kojega i ne mora dobiti fizički već putem pripreme manjih komunalnih projekata ili organizacije manifestacija od interesa za taj kvart.

Ne bi trebala postojati nikakva prepreka da mjesni odbori imaju svoj proračun, kako bi bili pokretač određenih estetskih zahvata i gdje bi građani uistinu mogli neposredno odlučivati. Puno smo puta ovakav način funkcioniranja predlagali gradskoj upravi, ali smo svaki put dobili negativan odgovor i poneki podsmjeh. Dosta je bitno i tko Vas predstavlja, a nažalost bitno jeli i član partije, jer se sjećamo sjednice gradskog vijeća kad je vijećnik, koji je bio i predsjednik MO morao glasati protiv odluke, koja je bila u korist njegovog MO, jer je tako naredio generalštab. Vjerujemo  da ima i dobronamjernih partijaša, ali se njima lakše objasni kako nema novca koji pripada njegovom kvartu, nego nekom tko je slobodan i neovisan.

Stoga vas pozivamo da se aktivirate u slobodne i nezavisne grupe građana koje žele boljitak svom kvartu i budućim naraštajima. Ono što Vam mi možemo ponuditi je stručna pomoć, pojašnjenje proceduralnih  zamki  i dva gradska vijećnika, koja će se boriti za interese vašeg kvarta, bez obzira koliko zaštitara gradska uprava unajmila. To je u svakom slučaju puno više od prije četiri godine, kad smo oslobodili MO Brodaricu. Za sve upite se možete javiti na 091/1912-201 ili na [email protected].

Akcija mladih Zadar

“Cijena koju dobri ljudi plaćaju za to što ne sudjeluju u javnim zbivanjima je to da njima vladaju beskrupulozni ljudi.”

Platon

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...