Glasovac i Petrić: “Poguban utjecaj nasilja nad ženama seže puno dalje od žrtve i počinitelja, prema obitelji i društvu u cjelini!”

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, je podizanje razine svijesti i senzibiliziranje javnosti za ovaj važan društveni problem, a taj je datum ujedno i prvi dan 16-dnevnog aktivizma tijekom kojega se nizom manifestacija i kampanja ukazuje na potrebu borbe protiv nasilja, za ljudska prava, dostojanstvo svakog čovjeka, za mir, toleranciju i nediskriminaciju.

– Nažalost, nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima i obuhvaća narušavanje društvenih, građanskih, političkih, ekonomskih i kulturnih prava žena. Nasilje nad ženama i dalje je jedan od velikih problema većine zemalja Europe i svijeta. Ono potkopava temeljna prava žena, njihovo dostojanstvo, pristup pravdi i jednakost spolova, a poguban utjecaj nasilja nad ženama seže puno dalje od same žrtve i počinitelja, prema obitelji, zajednici, društvu u cjelini, ističu predsjednice SDP-a i SDFŽ Zadar, Sabina Glasovac i dr. sc Tatijana Petrić.

Republika Hrvatska je još početkom 2013. godine potpisala Konvenciju Vijeća Europe o suzbijanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, poznatiju kao “Istanbulska konvencija“ čija je svrha zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji te doprinijeti suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promicati punu ravnopravnost žena i muškaraca.

– Cilj Konvencije je izraditi sveobuhvatni okvir, politike i mjere za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, promicati međunarodnu suradnju radi suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te pružiti potporu i pomoć organizacijama i nadležnim tijelima za provedbu zakona. Stoga je, Ministarstvo socijalne politike i mladih u istoj godini po prvi puta uvelo dugoročni, trogodišnji natječaj za financijsku potporu radu skloništa i savjetovališta koje vode organizacije civilnog društva (autonomna ženska skloništa), što je pretpostavka sigurnosti u njihovom financiranju i radu u sljedećem razdoblju, ali i sigurnost za žrtve. Ministarstvo financira i psihosocijalnu podršku za žrtve kako bi se osnažile za život bez nasilja. Mi socijaldemokratkinje se zalažemo za to da se Konvencija što prije ratificira jer će to, sigurne smo, ubrzati te nužne promjene i prilagodbe u cijelom sustavu, a ne samo u pojedinim njegovim dijelovima, zaključile su Glasovac i Petrić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...