Znanstvenici otkrili zašto psi stvaraju lokve vode dok piju a mačke ne

Američki znanstvenici odgonetnuli su zašto mačke mogu uredno piti vodu za razliku od pasa koji redovito oko zdjelice ostavljaju lokve vode i zaključke istraživanja predstavili su na kongresu Američkog udruženja za fiziku u San Franciscu.

Znanstvenici su utvrdili da ni mačke ni psi ne mogu, poput čovjeka, obrazima stvarati vakuum kojim će uvlačiti tekućinu.

Injženjeri sa sveučilišta Princeton i Instituta za tehnologiju u Massachusettsu već su ranije utvrdili da mačke piju vodu tako da na površinu vode naslone samo vršak jezika i potom brzinom od metra u sekundi povuku malu količinu vode u usta i brzo ih zatvore prije nego voda padne natrag u zdjelicu. Te pokrete ponavljaju četiri puta u sekundi i potom progutaju vodu.

Za razliku od njih psi u vodu urone jezik, mašu njime poput peraje i potom prema ustima puno većom snagom izbace veću količinu vode od mačaka ali dio nje završi oko zdjelice, utvrdio je tim s tehnološkog instituta u Virginiji kojeg je vodio biomehanički inženjer Sunny Jung.

Mačke u privlačenju vode jezikom stvaraju snagu dva puta veću od gravitacije a psi osam puta veću.

Znanstvenici su utvrdili i da količina vode koju pas uspije potegnuti prema ustima raste s veličinom psa što objašnjava jezera koja oko zdjelice stvaraju primjerice bernardinci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...