Lalovac: “Do Božića žele spiskati 20 milijuna na putovanja bez ikakve svrhe!”

Boris Lalovac, ministar financija, nastavio je i u ponedjeljak medijsku ofenzivu pod radnim nazivom “Kontra deficita” gostujući u emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan”. Tako je naknadno i u telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju potvrdio da se nada kako će deficit maksimalno iznositi 12,5 do 13 milijardi kuna, umjesto rebalansom predviđenih 15,6 milijardi kuna.

“Gledajte, ako su materijalni troškovi u prvih 11,5 mjeseci iznosili 6,1 milijardu kuna od predviđenih godišnjih izdataka u iznosu od 8,1 milijardu kuna, to znači da se nešto loše planiralo i da prostora za uštede ima. Ako promatrate po stavkama, vidjet ćete da je za prosinac preostalo potrošiti oko 20 milijuna kuna na službena putovanja, a ja ne vidim kako bi se to moglo svrsishodno potrošiti. Naime, trebamo utvrditi hoće li neko putovanje donijeti boljitak ra državu, gospodarstvo i proračun, a ako neće, onda to putovanje nema smisla i ne može samo sebi biti svrha”, ustvrdio je Lalovac.

Naveo je i kako je za uredsko opremanje (prvenstveno za namještaj) za prosinac ostalo 40 do 50 milijuna kuna, a da je u čitavoj godini potrošeno od 60 do 70 milijuna kuna. Uz to je ostalo potrošiti i 250 milijuna kuna za intelektualne usluge, što je po njemu iznimno pretjerana cifra i tu je moguća znatna ušteda. Intelektualne usluge se, inače, većinom odnose na razne konzultantske usluge, studije, prijevode i vještačenja, pa se zblja čini kako tu ima itekako prostora za racionalnije ponašanje.

Komentirajući činjenicu da su neki ministri prilično negativno reagirali na njegove zahtjeve da se u prosincu potroši manje novca nego što im to po proračunskim predviđanjima pripada, Lalovac je odgovorio kako se nada da se ministri neće ljutiti, ali da je njegov posao kontrola rashoda državnih financija.

“Nitko to ne treba shvatiti osobno, jednostavno se radi o tome da ne treba trošiti samo da se novac potroši, da se realizira određena proračunska stavka, nego samo ako je to prijeko potrebno. Ali, da ne ispadne da samo kritiziram ministre, moram pohvaliti kolege zbog štednje koju su proveli u ove tri godine, što se vidi u brojim usporedbama s 2011. godinom. Osobno bih samo htio da se prekine s praksom koja traje oduvijek, a ta je da zbog lošeg planiranja proračunska potrošnja u prosincu eksplodira samo da se potroši novac. I ostali ministri financija, Linić, Dalić, Šuker, potvrdili su da se to događalo, ali ja to želim prekinuti”, istaknuo je Lalovac.

Prema njegovim riječima, proračunski je deficit 5. prosinca iznosio 9,8 milijardi kuna, dok je 30. studenoga bio 9,3 milijarde kuna. “Trebate znati kako postoji niz troškova koje treba platiti do desetog u mjesecu, pa je tada i rast deficita veći nego u drugom dijelu mjeseca. Tako do desetog treba isplatiti 1,8 milijardi kuna plaća, tri milijarde kuna mirovina, dvije milijarde kuna za zdravstvo, plus 300 milijuna kuna ovaj mjesec za zadnju ratu sanacije zdravstva.

Uz to, u prosjeku na materijalne troškove odlazi oko 600 do 700 milijuna kuna mjesečno i 200 milijuna kuna za socijalu. Uglavnom, mislim da ćemo uspjeti postići da mjesečni deficit ne bude veći od 2,5 do najviše tri milijarde kuna, što bi bio najveći mjesečni deficit ove godine. A i u tom slučaju bi godišnji deficit iznosio najviše 12,5 do 13 milijarde kuna”, kazao je ministar financija, piše Slobodna Dalmacija .

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...