Iznenađenje iz Pošte: Dosad je bilo besplatno, sada ćete i to plaćati!

Jedan građanin je ostao neugodno iznenađen time da je prilikom preuzimanja pošiljke, pretežito nakon internetske kupovine, poštaru dužan platiti iznos od pet kuna. Tvrdi da mu je kupovina putem interneta povoljnija, a sve do prije nekoliko mjeseci svoj paket je preuzimao bez naknade.

– Obično kupujem tehniku, ali to su u pravilu sitnice poput USB sticka, slušalica, maski za mobitele i slično. Pet kuna možda nije velik iznos, ali je smiješan ako i sam sadržaj paketa ne košta više od jednog ili dva dolara. Nazvao sam poštu i doznao da su to uveli od prošle godine iako navodno nisu ni smjeli besplatno raznositi te male pakete, ali jesu pa ih je uhvatila kontrola…, tvrdi čitatelj.

Ta mjera postoji od 2011. godine

Iz Ureda za korporativne komunikacije HP-a Slobodna Dalmacija doznaje da je riječ o mjeri koja postoji već duže vrijeme, to jest od 2011. godine.

– Na širem dostavnom području, za dostavu paketa kao običnu uslugu, pošiljatelj može odabrati hoće li paket biti dostavljen na adresu primatelja ili će ga on preuzeti u poštanskom uredu. Ako pošiljatelj odabere da se paket dostavi u poštanski ured, primatelj će dobiti obavijest o prispijeću u svoj poštanski sandučić te će svoj paket preuzeti bez naknade u poštanskom uredu. U slučaju da se pošiljatelj odluči za drugu navedenu opciju, tada se dostava primatelju na njegovu adresu naplaćuje, stoji u HP-ovu pojašnjenju.

Cijeli dan sam doma, a obavijest me dočeka u sandučiću

Primatelj uvijek može odbiti opciju dostave na vlastitu adresu te preuzeti paket u poštanskom uredu bez naknade. No, nije rijedak slučaj da i oni primatelji koji se odluče na dostavu paketa na kućnu adresu, svjesni dodatnog troška, svoju pošiljku na kraju svejedno moraju preuzeti u poštanskom uredu.

– Dogodilo se već nekoliko puta da cijeli dan provedem doma, a da mi poštar svejedno ostavi obavijest u sandučiću da moram preuzeti paket u pošti iako sam odabrao opciju dostave ‘na vrata’, kazao je jedan Splićanin.

Iz pošte tvrde da sve prigovore provjeravaju

Dodaje da su mu u pošti rekli da su poštari preopterećeni.

– U slučaju prigovora reagirali bismo odmah provjerom na terenu i znali smo doći do informacija da je poštar bio na dostavi i nosio pošiljku, ali da primatelji nisu bili kod kuće ili, pak, nisu imali istaknuto prezime na zvonu ili poštanskom sandučiću. Naravno, ako se pokazalo da je naš djelatnik napravio propust, ukazali smo na grešku nastojeći da se ne ponavlja ili poduzeli odgovarajuće sankcije, a korisnicima se ispričali, kazala je Jo Kempen, glasnogovornica HP-a.

Za pošiljku težu od 500 grama plaća se ležarina

Dodajmo da preuzimanje pošte u poštanskom uredu nije uvijek besplatna opcija. Naime, za nepreuzetu pošiljku težu od 500 grama plaća se ležarina koja iznosi 1 kunu i 10 lipa za svaki dodatni dan koji paket provede na HP-ovim policama.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...