Josipović se seli idući tjedan u Visoku, a tamo mora i Kolinda

Kolinda Grabar Kitarović svoj prvi radni dan 19. veljače započet će u vili u Visokoj ulici na broju 22, jer, kako doznaje Jutarnji, Ured aktualnog predsjednika Ive Josipovića već idući tjedan počinje s velikom selidbom.

Time se Kolindu Grabar Kitarović definitivno stavlja pred gotov čin da ispuni svoje predizborno obećanje.

Jer, ništa joj drugo ne preostaje.

Četiri nekretnine

Proizlazi to iz Vladine izmjene Odluke donesene u četvrtak kojom su ispunili želju K. Grabar Kitarović da svoj Ured preseli u rezidencijalnu vilu u Visokoj, gdje su do sada odsjedali strani državnici. U Odluci se navodi kako će Ured predsjednika, nakon obavljenog preseljenja, predati DUUDI-ju na upravljanje nekretnine iz točke 1., podtočke 1., 2., 3. i 4. iz Odluke o davanju određenih nekretnina u vlasništvu RH, kojima je do sada upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, na upravljanje Uredu Predsjednika.

Iako Odluku od 19. srpnja 2001. nije bilo moguće pronaći online u Narodnim novinama, Jutarnji je došao do tog dokumenta. Iz Odluke je vidljivo da se ove četiri podtočke zapravo odnose na Vilu Zagorje, Vilu Prekrižje, Zelenu vilu i klijet s vinogradima u Samoboru.

Dakle, cijeli kompleks na Pantovčaku i nekretnine u Samoboru – koje su 2001. dane Uredu predsjednika na upravljanje, a do tada su bile rezidencijalni objekti – Grabar Kitarović morat će vratiti DUUDI-ju. Ostat će joj samo vila u Visokoj, gdje će morati imati svoj Ured.

Vlada, dakle, s jedne strane novoj predsjednici po želji daje vilu u Visokoj, a s druge strane oduzima joj sve druge nekretnine koje su do sada imali na raspolaganjuStjepan Mesić i Ivo Josipović.

Milanovićev šah-mat, rekli bismo.

Dogovor s Josipovićem

A sada je sve u rukama još aktualnog predsjednika Ive Josipovića. Vlada je njegovu Uredu na upravljanje dala vilu u Visokoj, a kako doznajemo, premijer Zoran Milanović sve je radio u dogovoru s njim.

– Primio sam na znanje odluku Vlade o preseljenju predsjedničkog ureda u rezidenciju u Visokoj i neću joj se protiviti – rekao u izjavi za Jutarnji list Ivo Josipović, ne želeći ulaziti u detaljniju elaboraciju praktičnog značenja Vladine odluke.

Odluka Vlade o novoj adresi Ureda predsjednika stupila je na snagu odmah, što praktično znači da je preseljenje već moglo početi, ali realno je da se to dogodi u ponedjeljak. Cijeli postupak moguće je završiti u nekoliko dana, a kad se to dogodi, Josipović će odmah nakon preseljenja morati vratiti sve druge nekretnine državi, odnosno DUUDI-ju.

Nakon preseljenja predsjedničkog ureda, kako tvrde dobro upućeni izvori u vrhu vlasti, glavna zgrada u kojoj su sada uredi predsjednika Josipovića bit će zaključana, a ključeve preuzima DUUDI. Dio postojećih službenika i osoblja može se eventualno još neko vrijeme zadržati u aneksu objekta na Pantovčaku. Dvadesetak dužnosnika odlazi zajedno s predsjednikom Josipovićem, a počasna je bojna u nadležnosti MORH-a. O ostalima će odlučivati buduća predsjednica kad stupi na dužnost.

Zaštićeni spomenik

U razgovoru s jednim Vladinim dužnosnikom doznajemo da će se te nekretnine, koje su do sada bile pod ingerencijom Ureda predsjednika, iskoristiti na najbolji mogući način.

– Tamo gdje postoje uvjeti za administraciju, smjestit ćemo neke državne urede, ministarstva i agencije koje sada plaćaju najam. A kada je riječ o Vili Zagorje na Pantovčaku, to je zaštićeni spomenik kulture i napravit će se stručni elaborati da vidimo što s tim objektom – rekao nam je naš sugovornik.

Drugi visoki dužnosnik iz Vlade tvrdi da će se donijeti Odluka što s Pantovčakom nakon preseljenja, ali najizglednije je da će Vila Zagorje, kao središnji objekt kompleksa, postati rezidencija za strane državnike, za što se do sada koristila vila u Visokoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...