Rasprava u Domu županije; Većina građana izrazila sumnju u sigurnost eksplotacije nafte i plina u Jadranu

Jutros je u Domu županije održano javno izlaganje o Strateškoj studiji o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i Okvirnom planu i programu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu u organizaciji Agencije za ugljikovodike.

Zanimljivo je da se javno izlaganje, odnosno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću organiziralo usred radnog vremena, no unatoč tome odaziv javnosti nije izostao.

– Ovo je vrlo značajna tema i radi se o dugoročnim i važnim odlukama koje mogu imati velike posljedice za naš Jadran, a nama je to najveća prirodna vrijednost. Ova aktivnost koja se sada planira nije neuobičajena ali zbog osjetljivosti te teme moramo donijeti pametne i dugoročne odluke. Ja sad ne mogu reći kakve te odluke trebaju biti, no one trebaju biti zasnovane na relevantnim i stručnim mišljenjima. Mislim da ovako dugo godina ne radimo ništa i onda a onda sada na brzinu idemo donijeti određene odluke i to nije dobar model ni ponašanje, jer takve pogreške mogu nas skupo koštati. Bojim se da ukoliko budemo radili brzopleto neke stvari mogu poći po zlu i ugroziti naš najznačajniji prirodni resurs a to je Jadransko more, kazao je Župan Stipe Zrilić.

Ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić, branila je cijeli projekt te je vješto odgovarala na svako postavljeno pitanje.

– Ja mogu razumjeti pojedine ljude pa i Župana koji smatraju da je sve ovo ishitreno s obzirom na nedovoljno razumijevanje cijelog projekta. Stvara se jedna kriva percepcija da se netko u ovoj Državi jučer probudio i sjetio kako bi mi sutra mogli bušiti. Mi u Hrvatskom dijelu Jadrana bušimo već preko 40 godina, a u cijelom Jadranu buši se preko 70 godina. Ovo što danas predstavljamo je sve ono što se moglo raditi do prije niti dvije godine no pod puno puno strožijim kriterijima zaštite okoliša i puno većim efektima za gospodarstvo s aspekta budućih naknada od mogućih eksplotacija ukoliko do njih dođe. Ovaj projekt je došao pod svijetla medija zbog toga što je doveo neka zanimljiva strana imena i investitore, puno se ljudi probudilo i danas shvatilo da se nešto počinje raditi a toga nisu bili svjesni prije dvije godine, kazala je ravnateljica Agencije za ugljikovodike  Dorić.

Ove navode demantirala je članica glavnog odbora Eko Zadar, Atana Grbić ona je istaknula kako su oni itekako bili svjesni ovog projekta prije dvije godine.

– Prije dva ljeta kada su krenula istraživanja Spektrumovog broda tražili smo informacije što se događa, tko mu je dozvolio i do kojih su podataka došli. Do nikakve informacije nismo došli. Ovo je samo jedna politička farsa koju oni moraju u svom putujućem cirkusu odraditi a zapravo pravo stanje stvari nemamo, sve ovo što oni govore je vrlo dobar i skupo plaćeni PR, izjavila je Atana Grbić.

Ona je uputila i opasku Zamjeniku župana Rudolfu Dvorskom jer je Župan za vrijeme trajanja izlaganja studije ˝ispario˝ kako je kazala Grbić, pitala se zašto je zabranjen unos transparenata u vijećnicu. Većina aktivista Živog Zida ostala je ispred zgrade Doma županije.

– Ne smijemo ovdje stajati, ispred ulaza Doma županije, ali smijemo sudjelovati na ˝Javnoj˝ raspravi među 4 zida. To sve je jasno da ovo nije javna rasprava, te da je učinjeno sve da se na istu što manje građana odazove, izjavili su aktivisti Udruge Živi zid.

Ipak, pred kraj rasprave unatoč zaštitarima aktivisti Živog Zida, uspjeli su pokazati svoje poruke.

Autor studije Mirko Mesarić u svom izlaganju je istaknuo kako se akcidentne situacije događaju 3 puta na 100 tisuća bušenja.

– U ozbiljnu aktivnost bušenja neće se smjeti ići ukoliko se ne nabave brodovi za intervencije kod onećišćenja, kazao je Mesarić.

Načelnik Općine Sali Zoran Morović izrazio je zabrinutost za vidljivost platformi sa obale. Dorić je kazala kako do toga neće doći jer su istražna područja već 6 kilometara od otoka i 10 kilometara od obale, no to ne znači da će i bušotine biti na tim udaljenostima. Isto, tako ukoliko se utvrdi da je izgradnja platforme nepovoljna, eksploatacija nafte vršit će se brodovima. Velik broj mladih izrazio je opravdanu zabrinutost od mogućeg zagađenja te su postavili pitanje što ukoliko se za 5 godina dogodi velika nesreća?

– Ukoliko, hipotetski dođe do takve nesreće, ona se mora brzo sankcionirati. Svaki investitor mora imati plan rizika, kazala je Barbara Dorić, na što se iz publike moglo čuti ˝Koji novac to može platiti?˝

Za riječ se javio i Srećko Čubrić koji je kazao kako je 40 godina radio na naftnim istraživanjima. On je kazao kako se ne moramo brinuti za eventualne erupcije jer plina u Jadranu gotovo da i nema. Ukoliko se nafta i pronađe to će najvjerojatnije biti ˝heavy oil˝ odnosno bit će je teško izvaditi. Dodao je kako se buka čuje samo za vrijeme bušenja, te zaključio kako je eksploatacije nafte u Jadranu sigurnija od prijevoza nafte tankerima.

– Smatram kako se nafta u zadarskom kraju neće naći, no plina može biti, zaključio je Čubrić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...