Više od 2.600 primjedbi i 2.800 mailova zatrpalo Agenciju za ugljikovodike!

Ministarstvo gospodarstva je nakon jednomjesečne javne rasprave, koja je završila 16. veljače, zaprimilo više od 2.600 valjanih obrazaca s primjedbama i prijedlozima vezanim uz ‘Stratešku studiju utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu’.

Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, kaže da to nije konačna brojka jer su neki prijedlozi još u obradi.

Povrh tih 2600 valjanih obrazaca, na svoj odnosno mail Agencije za ugljikovodike zaprimila je dodatnih 2.800 mailova koji su, navodi Dorić, posljedica akcije nazvane ‘Zaustavimo bušenje Jadrana – zatrpajmo ih e-mailovima’, a koju je putem društvenih mreža pokrenuo Savez za zaštitu Jadrana – Clean Adriatic. U tim mailovima slanim na adrese predsjednice Agencije odnosno same Agencije nije bilo prijedloga, već samo stav pošiljatelja da su protiv bušenja Jadrana.

Na sve valjane obrasce, dakle na njih 2.600, Agencija za ugljikovodike će odgovoriti, iako je više od 1.000 mailova stiglo s generički kreiranih mailova. Dorić procjenjuje kako je od tih brojnih mailova tek njih 150 s konkretnim i stručnim prijedlozima i primjedbama.

Stoga će se, navodi, najmanje tih 150 prijedloga, sugestija odnosno primjedbi, ugraditi u završni dokument spomenute Strateške studije, a koji će se potom proslijediti na mišljenje stručnjacima Ministarstva zaštite okoliša. Sve bi se to trebalo odradit u sljedeća dva do tri tjedna.

‘Najviše je primjedbi odnosno prijedloga vezano uz seizmologiju, odnosno potrese, te na utjecaj bušenja na riblji fond. Isto tako, solidan dio prigovora odnosi se i na potencijalne opasnosti na turizam. Prigovara se kako se pri izradi Studije nije dovoljno vodilo računa o eventualnim negativnim scenarijima i utjecaju na turizam ukoliko bi došlo do kakvog crnog scenarija. Dio primjedbi odnosi se i na ispuštanje metala kao posljedice procesa bušenja Jadrana’, istaknula je za Hinu Barbara Dorić, dodavši kako među primjedbama i prijedlozima ima jako puno suvislih stvari o kojima će se itekako vodit računa.

Studija je od 16. siječnja do 16. veljače bila dostupna na internetskim stranicama Agencije i Ministarstva gospodarstva, a bio je omogućen i javni uvid u studiju svaki dan od 10 do 15 sati. Također, 27. siječnja održano je i gotovo petosatno, dobro posjećeno javno izlaganje o Strateškoj studiji, koje je napunilo najveću dvoranu zagrebačkog hotela International.

Dozvolu za istraživanje i eksplataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora na Jadranu dobilo je pet kompanija – Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina. Prvi radovi oko istraživanja na Jadranu trebali bi početi krajem rujna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...