Dr. Karlo: “Sedmogodišnji dječak iz Sv. Filipa i Jakova umro od toksičkog šoka izazvanog bakterijom streptokoka, uz ranije dobivenu upalu pluća i šarlah!”

Tragedija koja je 16. veljače 2015. godine potresla Sveti Filip i Jakov, ali i cijelu Hrvatsku dobila je odgovore na pitanja što se uistinu dogodilo sedmogodišnjem dječaku R.B. iz tog mjesta koji je spomenutog dana preminuo u zadarskoj Općoj bolnici od posljedica, kako se neslužbeno govorilo, streptokokne sepse koja se pogoršavala tolikom brzinom da je dijete preminulo svega nekoliko sati nakon što su ga baka i djed doveli  na Odjel pedijetrije.

– Tri tjedna očekivani nalaz histološke analize tkiva potvrdio je da je dječak umro od toksičkog šoka izazvanog bakterijom streptokoka, uz upalu pluća i šarlah koji je dobio ranije, kazao je dr. Robert Karlo, zamjenik sanacijske upraviteljice OB Zadar.

Nalaz histološke analize tkiva koji je proveden u Zagrebu  kao i onaj obdukcjski proslijedit će se zadarskom Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) koje provodi istraživanje nad tim slučajem, ali i Ministarstvu zdravlja. Cijeli slučaj još se istražuje zbog spekulacija o načinu djetetova liječenja prije kobnog dana kada mu više nije bilo pomoći.

– U svijetu se i danas umire od streptokoka jer postoje rezistentni sojevi na antibiotik. Nažalost, vjerujem kako će toga biti i ubuduće. Može se sada spekulirati o načinu liječenju, no to ćemo prepustiti stručnoj komisiji, zaključio je dr. Karlo.

Podsjetimo, iz minute u minutu nakon što je primljen na Odjel pedijatrije OB Zadar, dječakovo se stanje stalno pogoršavalo te je u nepunih sat vremena ostao bez svijesti. Nakon toga je hitno prebačen u Jedinicu intenzivnog liječenja (JIL) gdje su se liječnici šest sati borili za njegov život i pokušavali učiniti sve kako bi ga spasili, no nisu uspjeli, a dječak je preminuo već oko 14 sati.

Naime, prema nekim informacijama liječnica opće prakse slala je dječaka u teškom stanju na hitni prijem, no oni su ga cijelo vrijeme s visokom temperaturom vraćali kući. Unatoč takvom stanju i vrlo visokoj temperaturi, dječak je cijelo vrijeme, oko pet dana, uzimao lijek sumamed koji se inače ne propisuje za liječenje šarlaha. Na pitanje da li je dječak mogao biti spašen da je uzimao penicilin umjesto sumameda dr. Karlo nije mogao potvrditi kakva bi reakcija organizma bila na takvu terapiju. Iz OB Zadar tvrde kako prvu službenu prijavu dječakova dolaska u bolnicu imaju tek kobnog ponedjeljka, 16. veljače, u sedam sati ujutro.

Obdukcija koja je trebala pomoći u utvrđivanju točnog uzroka smrti napravljena je dan nakon smrti dječaka, a rezultati histološke analize tkiva koji su se čekali nešto više od tri tjedna čini se, potvrdili su ono što su u zadarskoj bolnici tvrdili od samog početka, da je dječak preminuo od streptokokne sepse, no o svemu, pa i načinu liječenja očito će više moći reći iz ŽDO-a i Ministarstva zdravlja na kojima sada ostaje da utvrde prave činjenice, da li je dijete bilo ispravno liječeno te  da li su u tom liječenju napravljeni propusti i ukoliko jesu tko bi bio odgovorna osoba za ono što se možda moglo spriječiti, gašenje jednog prekratkog života.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...