Ovogodišnja “Bersijada” posvećena vokalnim djelima Blagoja Berse

Koncert pod nazivom Bersijada održat će se u srijedu 18. ožujka u Svečanoj dvorani Sveučilišta.  Radi se o projektu nastalom u sklopu ciklusa Bersa, a koji ima za cilj njegovanje i upoznavanje stvaralaštva i života Blagoja Berse, skladatelja koji je značajni dio života proveo u Zadru.

Ime skladatelja nosi zadarska Glazbena škola koja zajedno s Koncertnim uredom Zadar sudjeluje u realizaciji Ciklusa Bersa u kojemu nastupaju učenici i profesori, ali i gostujući umjetnici. Upravo tako bit će na ovogodišnjoj Bersijadi posvećenoj vokalnim djelima Blagoja Berse.

Nastupit će tri učenice Odsjeka za pjevanje, soprani Anita Perović, Bernarda Klinar i Nikol Buterin. Potom će pjevati njihova profesorica, zadarska sopranistica Nela Šarić. Gošća Bersijade, zagrebačka mezzosopranistica i ujedno profesorica pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Martina Gojčeta Silić, nastupit će posljednja. Korepetitorica programa će biti pijanistica i profesorica klavira u Glazbenoj školi Blagoje Bersa, Blanka Aždajić Medić.

Zadarski glumac Vinko Radovčić tumačit će Bersu te će kao i na proteklim Bersijadama, interpretirati isječke iz skladateljevih pisama i dnevnika iz izdanja koja je 2011. godine tiskao Hrvatski glazbeni zavod. Upravo izdanja Hrvatskog glazbenog zavoda koja su obuhvatila veliki dio skladateljevog stvaralaštva, dnevnik, uspomene, korespodenciju… bila su poticaj za nastajanje ovog projekta. Upoznati djela, ali istodobno i skladateljev život te kontekst u kojem je stvarao, zadaća je ovog projekta koji svake godine donosi po jedan dio Bersinog opusa.

U prvoj godini predstavljena su klavirska djela, u drugoj komorna, a ove godine na rasporedu su atraktivne Bersine popijevke.

Uključenost učenika i profesora zadarske Glazbene škole te ujedno i gostiju, uvijek profesionalaca i najčešće puta profesora s Muzičke akademije u Zagrebu važan su segment kojim se kroz Bersijadu želi potaknuti, s jedne strane na rad na Bersinim djelima, a s druge na upoznavanje uže i šire publike sa stvaralaštvom jednog od najvažnijih skladatelja u hrvatskoj povijesti glazbe.

Koncert započinje u 20 sati, a karte se mogu kupiti na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 i od 18 do 20 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...