Josip Adžić stari – novi predsjednik UVVPSDR-a Zadarske županije; Veterani vojne policije uskoro i kod predsjednice Grabar Kitarović

Skupština Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata (UVVPSDR) Zadarske županije održana je ovog vikenda u Znanstvenoj knjižnici u Zadru. Osim predstavljanja postignutih rezultata u proteklom mandatu, na Skupštini je na novo četverogodišnje razdoblje izabran stari – novi predsjednik Josip Adžić. Njegovo imenovanje doneseno je jednoglasnom odlukom skupštinara kao i imenovanje ostalih članova Upravnog odbora, Nadzornog odbora, tajnika, Suda časti, rizničara te likvidatora.

Sredinom travnja ove godine u planu je osnivanje zajednice udruga UVVPSDR-a na državnoj razini, a jedan od kandidata za predsjednika zajednice je upravo predsjednik zadarskog UVVPSDR-a, Josip Adžić.

U proteklom četverogodišnjem mandatu udruga je napravila, odnosno organizirala puno toga te sudjelovala na svim značajnijim kako vojnim tako i humanitarnim događanjima. Između ostaloga obilježavala je dostojanstveno sve obljetnice poginulih pripadnika vojne policije kao i ostalih hrvatskih branitelja iz različitih postrojbi. Uspostavila je kontakte i dobru suradnju s mnogim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata u RH i inozemstvu.

Od samog početka bili su uz naše generale, dok su bili u Haagu, a od izlaska iz Haaga bili su u osiguranju generala Ante Gotovine na dočeku u Zagrebu, Pakoštanima, Zadru te kroz cijelu 2013. godinu.

Krajem 2013. godine dobili su suglasnost Ministarstva znanosti za održavanje predavanja na temu Domovinski rat u osnovnim i srednjim školama. Osim u Hrvatskoj, 29. ožujka 2014. godine održali su jedno takvo predavanje i van granica RH i to u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču.

Krajem 2012. godine osnovali su i braniteljsku zadrugu TZ Donat putem koje se jednim dijelom financira i njihova udruga.

Članovima udruge 24 sata stoji na raspolaganju liječnik, ali i pravnik koji svoj rad odrađuju volonterski.

Cijelo vrijeme svog djelovanja, podržavaju hrvatske branitelje te su tako posjetili i Daria Kordića dok je bio u zatvoru u Grazu.

Kao ispomoć u osiguranju volontirali su na više od desetak humanitarnih koncerata i utrka.

Jedno od njima sigurno dražih postignuća je i  podizanje spomenika svim poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Maslenica, koji su postavili na starom Masleničkom mostu u suradnji s Udrugom veterana vojne policije Osječko baranjske županije.

Ante Gotovina_Maslenica

Početkom 2014.  godine podnijeli su i zahtjev Gradu Zadru za preimenovanje jedne od gradskih ulica u Ulicu 72. bojne Vojne policije, a već 23. siječnja 2015. godine u sklopu obilježavanja VRO Maslenica u Zadru se dio Jadranske ceste od semafora kod raskrižja Supernova do semafora u naselju Crno preimenovao u Ulicu 72. bojne Vojne policije, postrojbe koja je za cijelo vrijeme trajanja Domovinskog rata uvijek bila na prvoj crti bojišnice.

Tako su nešto prije samog imenovanja, 13. prosinca 2014, organizirali u zadarskom Arsenalu proslavu 23. obljetnice 72. bojne Vojne policije na kojoj je osim branitelja bio nazočan i general Ante Gotovina, ali i novoizabrana prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Milijan Brkić, Kolinda Grabar Kitarović, Željko Dilber

 

U međuvremenu zadarski UVVPSDR potpisao je i povelju o suradnji s Udrugom veterana vojne policije Osječko baranjske županije, sudjelovali su u nekoliko navrata u prikupljanju i prijevozu humanitarne pomoći za poplavljena gradove i sela u Slavoniji, a sredinom 2014. godine su zajedno sa svim braniteljskim udrugama Zadarske županije sudjelovali i u osnivanju zdruga Zadarske županije.

No, tu aktivnosti zadarskog UVVPSDR-a ne prestaju. Naime, već treću godinu za redom organiziraju predavanja o Domovinskom ratu u sklopu projekta obrazovanja učenika osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, odnosno njihova upoznavanja s najnovijom hrvatskom povijesti, tj. činjenicama o Domovinskom ratu koje nisu u zadovoljavajućoj mjeri zastupljene u povijesnim knjigama. Tako u vremenu od 8. do 10. travnja odlaze u Slavoniju te će predavanja održati U Orahovici i Slatini, zatim u dvije škole u Čepinu i u Đakovu te posljednjeg dana u dvije škole u Vinkovcima.

U bliskoj budućnosti najavljuju i organizaciju skupnog predavanja za 10 do 15 osnovnih i srednjih škola u prostoru HNK-a Zadar, no taj projekt je još u povojima. Više o svemu znati će se nakon što odrade dogovorena predavanja.

Udruga radi punom parom te njezine članove uskoro očekuje i primanje kod predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, kako bi je upoznali s radom udruge, ali i da bi joj uručili posebnu zahvalnicu jer je krajem protekle godine u zadarskom Arsenalu svojim dolaskom uveličala proslavu 23. obljetnice 72. bojne Vojne policije koja je u međuvremenu dobila i svoju ulicu u Zadru.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...