Obitelj Sorić uz članove Živog zida iščekuje deložaciju; Aktivisti Živog zida: ” Pravosudni sustav ubija jednu po jednu obitelj!”

Posljednjih tjedana i mjeseci svjedoci smo brojnih deložacija diljem cijele Hrvatske. Jedna takva zakazana je za petak, 20. ožujka u 10 sati i 30 minuta. Naime, na otoku Ugljanu obitelji Sorić prijeti izgon iz vlastitog doma.

– Često nailazimo na slučajeve pravosudne korupcije, ali rijetko kada je tako očit raskorak između pravnih činjenica i sudske presude. Obitelj Sorić iz Preka kraj Zadra na brutalan je način oštećena te ih se tjera van iz kuće u kojoj žive više od 80 godina, poručuju iz Živog zida.

Priča obitelji Sorić započinje još davne 1935. godine kada je Ante Fabulić otišao u Ameriku i kuću ostavio na čuvanje svome rođaku, odnosno ocu Marijana Sorića. On umire u Americi 1975. godine, a u rješenju o nasljeđivanju stoji da nema nasljednika.

Međutim, 2005. Zadarski sud donosi novo rješenje o nasljeđivanju, 40 godina nakon njegove smrti, u kojem stoji da je Leo Fabulić sin Ante Fabulića i da mu se prepisuje kuća u kojoj Sorići nesmetano žive 80 godina. 

Priča o navodnom sinu Leu Fabuliću zanimljiva je jer ga osoba za koju je tvrdio da mu je otac nikada nije priznala niti je na ikakav način utvrđeno njegovo očinstvo što je jasno i iz njegove punomoći izdane 1938. godine u konzulatu Kraljevine Jugoslavije Anti Soriću (Marijanovom ocu) u kojem eksplicitno tvrdi da nije Leov otac.

Krsni list na osnovu kojeg se Leo Fabulić upisao kao sin, prema tvrdnjama Živog zida, čini se krivotvorinom. Prvo upisano prezime Martelli stavljeno je u zagrade i dodano Fabulić. Ime oca također se čini naknadno dodanim jer u napomeni na dnu krsnog lista piše “nepoznat jer nije priznat od roditelja”. 

Na rješenje o nasljeđivanju iz 1990. navodni sin mogao se žaliti u roku 15 dana što nije učinio, te je to rješenje postalo pravomoćno i konačno. Cijela stvar spornija je tim više što se Leo Fabulić pojavljuje tek 2002. godine kada se vraća iz Australije, dakle 64 godine nakon svog rođenja i 27 godina nakon smrti svog navodnog oca.

Iako obitelj Sorić ima moralno pravo živjeti u kući u kojoj borave zadnjih 80 godina jer su nju uselili voljom njenog vlasnika, sutkinja Dubravka Novaković donijela je zaključak o deložaciji.

– Što se tiče nas samih, svjesni smo toga da će sutkinja Dubravka Novaković koristiti policijsko nasilje kako bi provela deložaciju i da će naše kolege biti uhićene, ali savjest nam ne bi bila mirna kada bi smo mirno promatrali kako pravosudni sustav ubija jednu po jednu obitelj, poručuju iz Živog zida te naglašavaju kako će braniti obitelj Sorić od deložacije.

Pokušali smo doći do gospodina Marijana Sorića, no međutim samo nam je kratko rekao kako je zauzet i da nema vremena za izjave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...