Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; Prošle godine u turističkim zanimanjima zaposleno 12, 6 posto više osoba

Prošle je godine u turističkim zanimanjima zabilježeno 40.514 novozaposlena osoba, što na godišnjoj razini predstavlja rast od 12,6 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Udio novozaposlenih u turističkim djelatnostima, u ukupnom broju novo zaposlenima iznosio je 2014. godine 19,9 posto

Najtraženija zanimanja u turističkoj djelatnosti prošle godine bili su konobari, kuhari i sobarice. Tako je zabilježeno 5.830  novo zaposlenih konobara,  4.832 kuhara i 1.921 sobarica.

– Rast novozaposlenih u turizmu u skladu je s odličnim rezultatima turističkog prometa u 2014. godini. Također, rast potražnje za turističkim djelatnicima odraz je svih aktivnosti i mjera koje poduzima javni i privatni sektor s ciljem jačanja kvalitete ponude i usluge u destinacijama. Hrvatska je svake godine u turističkom smislu sve jača i konkurentnija destinacija i izuzetno mi je drago da se u cijelom tom procesu velika važnost pridaje upravo turističkim djelatnicima jer je ljudski faktor vrlo važna karika za uspjeh u turizmu, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin na konferenciji za medije.

U turizmu je od novozaposlenih čak njih 18 tisuća u dobi od 15-29 godina, a kroz mjeru Stalni sezonac, koju provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uključeno je 991 osoba, od čega 309 mladih.

– U  2015. godini osigurano je 1,1 milijardu kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja. Fiskalna olakšica prilikom zapošljavanja mladih (oslobođenje od uplate doprinosa na plaću) najnovija je mjera koja se provodi od 1. siječnja 2015. te je pomoću nje u prva dva mjeseca 2015.zaposleno na neodređeno 6.100 mladih ljudi, istaknuo je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Ministri su istaknuli kako su ove brojke dokaz da je turizam djelatnost na koju gospodarska kriza najmanje djeluje, s obzirom da se  broj stalno zaposlenih u turizmu kontinuirano kreće oko 100 tisuća godišnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...