Otočani prosvjedovali: “Previše linija za Gaženicu, a premalo za Poluotok!”

Oko 400- ak stanovnika otoka Ugljana i Pašmana prosvjedovalo je danas  u Preku zbog, po njima, nelogične raspodjele brodskih i trajektnih linija između Preka i Zadra koja će uslijediti nakon otvorenja nove luke u Gaženici najavljenog za 30. ožujka.

– Ne slušaju praksu i ljude, nego samo  politiku. Imali su vremena preko 20 godina riješiti povezanost otoka s  kopnom, a na tome je jako malo i gotovo ništa učinjeno, kao da smo građani drugog reda, kazao je jedan od ogorčenih otočana okupljenih na prosvjedu pod nazivom “Zaustavimo  izolaciju otoka Ugljana i Pašmana.”

– U smislu kulturnog i društvenog života ovim načinom smo potpuno diskriminirani, kazala je jedna otočanka.

Ta putovanja nisu ravnomjerno raspoređena. Nismo protiv Gaženice, ali  činjenica je da je putnička špica za prijevoz do Zadra upravo u jutarnjim satima, kada bi se trebao u isto vrijeme osigurati prijevoz za 500-ak ljudi, a na ovakav način to nije moguće.  Ima previše linija za Gaženicu, a premalo za Poluotok. Mnogo naših stanovnika prvenstveno gravitira gradu, a to su prije svega učenici, studenti, umirovljenici, kazao je još jedan ogorčeni prosvjednik.

Danas smo se skupili da jasno damo do znanja da želimo održati našu sadašnju povezanost sa Poluotokom. Na silu nas tiraju u nedovršenu luku Gaženicu, spominju se kontejneri! Što smo mi? Mi nismo teret! Pokušavaju nas uvjeriti da je to jedino i najbolje rješenje, govoru da je veliki deficit u državi. Ko da mi to ne znamo?! Zakonski nam pripadaju 23 linije koje će nas povezivati s kopnom. Ali nas nitko nije pitao kako će se te linije rasporediti. Rješenje je jako jednostavno, neka nam ostave ovo što imamo,15 povratnih putovanja za Poluotok! I adekvatno prijevozno sredstvo, a ne neka polovična rješenja!, samo su neke od poruka upućenih na prosvjedu u Preku.

Prosvjed u Preku

Na liniji Preko Zadar godišnje se preveze oko 1, 6 milijuna otočana, dok od toga čak milijun njih putuje bez automobila.

Otočani traže da se 23 povratne linije, koje su propisane Odlukom Vlade iz 2011. godine, podijele na način da minimalno 15 linija ide za Poluotok, a minimalno 8 linija u Gaženicu, odnosno obrnuto od onoga što su samo prije desetak dana načelnici općina s Ugljana i Pašmana dogovorili s resornim ministrom Sinišom Hajdašom Dončićem. Tvrde kako im je to važno zbog posla, bolnice ili nastave srednjoškolaca s otoka.  U tri dana prikupljeno je oko 4000 potpisa otočana u peticiji istog naziva kao prosvjed, koji podupiru te zahtjeve.

Svih dosadašnjih 15 trajektnih linija seli se u novu luku Gaženica. Na dan otvaranja luke uspostavlja se i nova brodska linija između Preka i gradske luke u centru Zadra, koja će prometovati devet puta dnevno. Prema zadnjoj odluci nadležnih službi na brodskoj liniji će od 30. ožujka voziti hidrobus Lara sa 250 putničkih mjesta.

U Agenciji za obalni linijski promet iznenađeni su prosvjedom te ističu kako promjenu odluke ministarstva i Vlade mogu potaknuti mjerodavni s lokalne razine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...