Ovu hranu izbjegavajte zbog zdravlja vaših zuba

Sasvim očekivano, na vrhu ljestvice namirnica koje su štetne za vaše zube su slatkiši, no još neku hranu trebali biste izbjegavati ukoliko vam je stalo do njihova zdravlja.

Evo koju hranu biste trebali izbjegavati:

Kokice: ova bezobrazno ukusna grickalica, kažu stomatolozi, vrlo je štetna za zube jer ukoliko zagrizete neraspadnuto zrno kukuruza, koje se često nađe u kokicama, ono može oštetiti vaše zube i uzrokovati pucanje plombi. A ukoliko se neraspadnute kokice zaglave između zuba ili u desni, mogu izazvati vrlo neugodan osjećaj. Ako pak volite kokice na američki način, prelivene karamelom, to je još gora varijanta za vaše zube.

Citrusi: voće iz ove grupe prepuno je vitamina, ali može oštetiti zubnu caklinu. Zato ne zaboravite oprati zube ili isprati usta vodom nakon što uživate u nekom od citrusnog voća.

Zaslađeni sokovi: baš poput slatkiša, slatki sokovi, energetski i gazirani napici vrlo su štetni za zube. Radije se odlučite za vodu. Napici namijenjeni sportašima, energetski sokovi i gazirana pića na duge staze mogu napraviti veliku štetu zubima, upozoravaju stomatolozi.

Led: mnogi ljudi misle da nema ništa loše u grickanju kockica leda. No oprez, zubi su zbog hladnoće još više osjetljivi pa ih vrlo lako možete slomiti.

Čips: ostaci čipsa lako se mogu uvući između zuba. Zato budite vrlo oprezni nakon uživanja u omiljenoj grickalici te temeljito očistite zube koristeći konac kako ne bi došlo do nakupljanja plaka, piše tportal.

Sušeno voće: ljepljiv šećer iz sušenog voća čvrsto prianja za zube i teško ga je ukloniti. Dakle ako na poslu cijeli dan uživate u sušenom voću, a ne operete zube nakon toga, to bi im itekako moglo naštetiti.

Maslac od kikirikija: kao i agrumi, maslac od kikirikija vrlo je zdrav jer je prepun proteina i vlakana. Ipak, stomatolozi upozoravaju da ova za mnoge omiljena slastica čvrsto prianja uz zube. Zato svakako morate isprati usta vodom nakon što uživate u sendviču s maslacem od kikirikija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...