Što donosi veću zaradu, zlato ili dionice?

Prije nekoliko godina najpopularnije ulaganje u cijelom svijetu preko je noći postalo ulaganje u zlato. Cijena mu je u samo nekoliko godina porasla nekoliko puta te su mnogi spekulanti, ali i vlasnici starog nakita i dukata u vrijeme krize ostvarili iznadprosječan prinos, navodi se u analizi Admiral Marketsa, analitičara valutnih tržišta.

Razlog tome bila je financijska kriza u kojoj su investitori počeli gubiti povjerenje u nacionalne valute i masovno ulagali u zlato koje se oduvijek smatra sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima.

No krajem 2011. situacija se promijenila. Većina investitora na financijskim tržištima shvatila je da ipak neće doći do urušavanja svjetskog financijskog sustava te je počela rasprodaja tada već precijenjenog zlata i prebacivanje kapitala u dionice.

Od tada se vodi rasprava između dvije suprotstavljene grupe investitora o tome je li investiranje u zlato dobra investicija ili ne.

Investitori koji se odlučuju za ulaganja u zlato smatraju da je investiranje u zlato i dalje bolja investicija jer su oni koji su ga kupili prije krize i dalje u dobitku dok oni koji zagovaraju dionice smatraju da je zlato neproduktivna imovina koja dugoročno neće donijeti prinos visok kao dionice, a velik rast cijene prije par godina bio je anomalija.

U tablici su navedeni prinosi po godinama za dionice u različitim zemljama i zlato:

Dionice naspram zlata

Kao što se vidi u tablici, domaće dionice u promatranom periodu nisu bile dobra investicija dok je zlato donijelo najveći prinos. U posljednje tri godine trend se počinje mijenjati te dionice na razvijenim tržištima počinju davati veći prinos.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će se trenutačni trend nastaviti te će i u idućih nekoliko godina dionice na razvijenim tržištima kao što su Njemačka i SAD biti bolja investicija budući da će se u tim zemljama nastaviti pozitivni ekonomski trendovi dok će upravo zbog toga cijena zlata vjerojatno dodatno pasti. Dodatan razlog za pad cijene zlata jest njezina povezanost s kamatnim stopama u SAD-u, najvećem gospodarstvu na svijetu.

Referentne kamatne stope u SAD-u su već su sedam godina na najnižim razinama u povijesti i ne mogu više značajnije pasti, a FED najavljuje da će ih u tijeku ove godine početi dizati. Kada se to dogodi, ulaganje u štednju u bankama, obveznice te dionice postat će sve primamljivije pa će dio investitora koji posjeduje zlato početi ga prodavati i ulagati u druge oblike imovine. To će najvjerojatnije uzrokovati dodatan pad cijene zlata. S trenutačnih 1.210,00 dolara po unci cijena mu u idućih godinu do dvije može pasti možda čak i ispod 1.000,00 dolara po unci.

Očekivani pad cijene ne treba uplašiti one koji prate cijenu zlata i žele ostvariti profit na njemu. Danas sve više brokerskih kuća kao što je Admiral Markets omogućuje takozvani short selling, tj. ostvarivanje profita na padu cijene financijskih instrumenata temeljenih na zlatu, nafti, valutama i mnogim drugim instrumentima, što znači da se i na padu također može ostvariti zarada.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...