U tijeku napadi na korisnike e-bankarstva u Hrvatskoj!

Nedavno upozorenje korisnicima izdala je Hrvatska udruga banaka, a sada im se pridružio u tome i Nacionalni CERT Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Nacionalni CERT objavio je na svojim stranicama upozorenje sljedećeg sadržaja:

U posljednjih nekoliko dana u tijeku je intenzivna phishing kampanja prema korisnicima internetskog bankarstva u Hrvatskoj. Napadač se u phishing poruci (‘From:’ polju) predstavlja u ime banke te cilja na korisnike najvećih hrvatskih banaka. Upozoravamo korisnike e-bankarstva da dodatno provjere sadržaj elektroničkih poruka koje zahtijevaju žurno postupanje, uplatu financijskih sredstava i/ili sigurnosnu provjeru podataka.

Riječ o prijevari koja navodi da otkrijete vaše povjerljive podatke, što napadači koriste za krađu. Svaki put kada upisujete takve podatke u web preglednik, provjerite na kojoj se točno domeni nalazite. Naziv domene mora točno odgovarati nazivu banke i sadržavati hrvatsku nacionalnu (vršnu) domenu .hr. Ukoliko primite elektroničku poruku sumnjivog sadržaja ili u slučaju sumnje vezano uz pristup na internetsko bankarstvo, obratite se korisničkoj službi vaše banke.

Ovog tjedna slično upozorenje uputila je i Hrvatska udruga banaka navevši da ‘ako primite elektroničku poruku sumnjivog sadržaja, poslanu u ime neke od banaka, ne slijedite linkove unutar takvih poruka, ne otvarajte privitke ako ih poruka sadrži i prijavite slučaj svojoj poslovnoj banci putem uobičajenih komunikacijskih kanala (telefonski, e-mail i sl.)’.

O ozbiljnosti situacije svjedoče upozorenja gore spomenutih udruženja, no korisnike ne može nitko zaštititi bolje nego oni sami. Držite se svih preporuka Nacionalnog CERT-a i HUB-a te nećete imati problema s e-bankarstvom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...