Udruga Solidarnost još jednom upozorava na nepravilnosti oko pretvorbe i privatizacije Polikema

Udruga bivših zaposlenika  ˝Solidarnost˝ iz Zadra uputila je priopćenje koje je poslano medijima ali i Županijskom državnom odvjetništvu Zadar, Državnom odvjetniku RH, Predsjednici RH i Vladi RH. U svom priopćenju upozoravaju na nepravilnosti oko pretvorbe i privatizacije brojnih zadarskih poduzeća, prvenstveno nekadašnje tvornice Polikem.  U svojem priopćenju podsjetili su institucije kako pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne zastarijevaju.

Podsjetimo, Polikem je dvadesetak godina bio jedna od najboljih zadarskih tvornica, u njemu je svojedobno radilo oko 300 ljudi, nakon 1984. godine kad je povećan kapacitet proizvodnje na 66 tisuća tona PVC praha godišnje tamo je radilo dvadesetak diplomiranih inženjera kemije ili strojarstva, nekoliko doktora znanosti.

 

Prioćenje prenosimo u cijelosti:

Priopćenje za javnost

NEPRAVILNOSTI PRETVORBE I PRIVATIZACIJE PODUZEĆA POLIKEM ZADAR

Pozivamo Županijsko državno odvjetništvo Zadar da konačno započne progon sudionika kriminalne privatizacije i pretvorbe zadarskih poduzeća, zbog čega su i donesene ustavne odredbe, a i zakon da  pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne zastarijevaju.

 

Za mnoge tvrtke u  pretvorbi i privatizaciji Državni ured za reviziju utvrdio je da postupci pretvorbe i privatizacije nisu obavljeni u potpunosti u skladu sa zakonskim odredbama, kao što je slučaj s Polikem Zadar. Poduzeće Polikem je koncem 1991. godine zapošljavalo 375 zaposlenika.

 

Revizijom su utvrđene sljedeće nepravilnosti:

– Odluku o pretvorbi donio je radnički savjet. Odluku nisu potpisali predsjednik ili zamjenik predsjednika radničkog savjeta.

– Koncem godine zaključen je ugovor o pretvaranju potraživanja ulog, prema kojem potraživanja poduzeća INA Zagreb prema Poduzeću iznose 45.091.647,- DEM, a čine ih potraživanja na temelju ugovora o preuzimanju duga u iznosu 37.550.410,- DEM i potraživanja na temelju ugovora o zajmu za pokriće manjka obrtnih sredstava u iznosu

7.541.237,- DEM. Potraživanja na temelju ugovora o preuzimanju duga, koja čini glavnica i procjena kamata za idućih deset godina, iskazana su u iznosu 37.550.410,- DEM ili 20.652.725,- USD, što je za 12.423.639,- DEM ili 6.902.022,- USD više nego u ugovoru o preuzimanju duga. Nema dokumentacije iz koje bi se vidjelo na temelju čega je izvršeno povećanje iznosa potraživanja.

U elaboratu o procjeni vrijednosti Poduzeća, građevinsko zemljište površine 82 153 m2 procijenjeno je u iznosu 6.319.461,- DEM. Od toga je 3 197 m2, procijenjene vrijednosti 245.945,- DEM, uključeno u procjenu iako nisu bili riješeni imovinsko pravni odnosi.

Procjenom nije obuhvaćeno građevinsko zemljište površine 5 563 m2. Primjenom jediničnih cijena, procjenjena vrijednost navedenog zemljišta iznosi 427.906,- DEM. Iako prema z.k. ulošku Poduzeće ima pravo korištenja, Fondu nije dostavilo te podatke i dokaze, što nije u skladu s odredbama članka 11. Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća. Za građevinsko zemljište poslovnog prostora u Ljubljani površine 60,56 m2 procijenjeno u iznosu 23.987,- DEM nema dokumentacije o procjeni vrijednosti. Vrijednost građevinskih objekata procijenjena je u iznosu 27.045.044,- DEM, a vrijednost priključaka u iznosu 77.663,- DEM, dok je vrijednost vanjskog uređenja procijenjena u iznosu 4.374.655,- DEM. Procjena vrijednosti građevinskih objekata obavljena je na temelju cijene građevinskih objekata sličnog sadržaja, a procjena vrijednosti specifičnih građevinskih objekata prema nacrtima, ocjeni istrošenosti i visini izvršenih ulaganja. Vrijednost objekta poslovnog prostora u Ljubljani procijenjena je u iznosu 89.211,- DEM, vrijednost njegovih priključaka u iznosu 15.454,- DEM, a vrijednost vanjskog uređenja u iznosu 23.987,- DEM. Za procjenu vrijednosti priključaka građevinskih objekata i vrijednosti vanjskog uređenja nema dokumentacije iz koje bi se vidjelo na koji je način procjena obavljena, a kod procjene poslovnog prostora u Ljubljani ni dokumentacije za procjenu vrijednosti objekta.

Član nadzornog odbora Poduzeća je bio i Stipe Zrilić, sadašnji župan Zadarske županije,  od 18. listopada 1995. do 18. prosinca 1998. godine.

Sindikat radnika INA-Polikem u vezi revizije pretvorbe i privatizacije društvenog poduzeća Polikem Zadar je Glavnoj državnoj revizorici Šimi Krasić još 2003. godine podnosio prigovor.

Primjedbe Sindikata na pretvorbu i privatizaciju društvenog poduzeća Polikem Zadar su sljedeće:

–         Dalmatinska banka neovlašteno je prodala dionice Polikema u iznosu oko 500.000.- EUR-a,

–         INA je dionicama Polikema postala većinskim vlasnikom poduzeća OKI Zagreb,

–         kredit za ratne štete potrošen je nenamjenski,

–         devizni račun Polikema nikada nije bio blokiran,

–         potraživanje DIOKI-a koji je bio podnositelj zahtjeva za stečaj je osporeno. 

Prilog:

 

  1. Dopis Glavnog državnog revizora na reviziju pretvorbe i privatizacije društvenog poduzeća Polikem, Zadar

 

 

Poslano:

  1. Županijskom državnom odvjetništvu Zadar
  2. Državnom odvjetniku RH
  3. Predsjednici RH
  4. Vladi RH

 

U Zadru, 1. ožujka 2015. godine

 

 

Predsjednik

Udruge bivših zaposlenika «Solidarnost» Zadar

Petar Smokrović

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...