Apple rastura, no Samsung je bolji

Samsung Electronics ponovno je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zasjeo na vodeće mjesto po prodaji pametnih telefona u svijetu, ispred Applea, pokazuju podaci analitičke tvrtke Strategy Analitics.

Prema u srijedu objavljenom izvješću, južnokorejski tehnološki div prodao je u proteklom kvartalu 83,2 milijuna pametnih telefona, manje u odnosu na 89 milijuna u istom lanjskom razdoblju, ali više od njegova najvećeg konkurenta na tom tržištu.

Apple je, naime, u proteklom tromjesečju prodao 61,2 milijuna iPhonea, oko 40 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, ali manje nego u posljednjem tromjesečju prošle godine, kada je prodao 74,5 milijuna iPhonea.

Tada je američka kompanija prvi puta pretekla Samsung po broju prodanih pametnih telefona jer je južnokorejska kompanija u tom kvartalu isporučila 73,03 milijuna mobitela.

‘Samsung je i dalje suočen s izazovima u Aziji i na drugim tržištima, no njegova prodaja u svijetu dovoljno se stabilizirala u prvom tromjesečju da bi ponovno od Applea preuzeo prvo mjesto na listi najvećih proizvođača pametnih telefona’, istaknuo je Neil Mawston, izvršni direktor Strategy Analiticsa.

No, razlika u tržišnom udjelu tih dviju kompanija brzo se smanjuje. Samsungov udio na tržištu pametnih telefona iznosio je u prvom tromjesečju 24,1 posto, dok je u istom lanjskom razdoblju bio 31,2 posto. Appleov udio porastao je istodobno s 15,3 na 17,7 posto.

Prema podacima Strategy Analiticsa, u prvom tromjesečju u svijetu je ukupno prodano 345 milijuna pametnih telefona, oko 21 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Treće mjesto na listi najvećih svjetskih proizvođača mobitela i dalje drži kineski Lenovo, koji je lani od Googlea kupio Motorolu i koji je u prvom kvartalu ove godine isporučio 18,8 milijuna pametnih telefona. To je manje u odnosu na lanjskih 19,7 milijuna, pa je udjel Lenova na svjetskom tržištu pao sa 6,9 na 5,4 posto.

S udjelom od 5 posto slijedi kineski telekomunikacijski div Huawei, koji je u proteklom kvartalu prodao 17,3 milijuna pametnih telefona. Lani je udio te privatne kompanije iznosio 4,7 posto.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...