Putujete za vikend? Pripremite se na gužve i stroge kontrole

Povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, veliki broj građana Hrvatske iskoristit će produženi vikend za putovanja i odmor, najčešće prema destinacijama na moru. Jednako tako, jedan dio naših i stranih državljana zaposlen u zemljama zapadne Europe iskoristit će produženi vikend za dolazak u Hrvatsku.

Zbog navedenog, tijekom 30. travnja u poslijepodnevnim satima, 1. svibnja u jutarnjim satima, kao i tijekom cijelog 3. svibnja, na glavnim tranzitnim pravcima, autocestama A1 (Zagreb-Split), A2 (Zagreb-Macelj), A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac), A6 (Bosiljevo-Rijeka) i D1 (Karlovac-Slunj-Gračac-Knin-Split) promet će biti većeg intenziteta.

Istovremeno, zbog općenito povećanog prometa na cestama povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima. Većina prometnih nesreća događa se jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise. Stoga će Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno da se „pokriju“ svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi. Istodobno, maksimalno će se u funkciju staviti svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge…).

U vrijeme kada se očekuju najveće poteškoće u odvijanju prometa, za nadzor i upravljanje prometom koristit će se i helikopter, odnosno iz zraka će se koordinirati rad policijskih službenika na terenu.

Iz policije apeliraju na vozače da:

– prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme
– prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama
– na put kreću odmorni, odnosno ako tijekom vožnje osjete umor, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore
– vežu se sigurnosnim pojasom
– pobrinu se za primjeren smještaj djece u vozilu
– brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti
– poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom)
– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja
– pri vožnji u kolonama, kao i za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša), povećaju razmak između vozila, imajući na umu duži zaustavni put
– za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...