Komisija Hrvatskoj prijeti Europskim sudom pravde

Europska komisija službeno je opomenula Hrvatsku i zaprijetila da će je prijaviti Europskom sudu pravde zbog kršenja Direktive o poštanskim uslugama, ekskluzivno doznaje Večernji list u Bruxellesu.

Službena opomena prvi je korak u postupku zbog povrede prava Unije. Poznatiji u žargonu EU pod engleskim nazivom “infringement”, to je postupak koji Komisija redovito pokreće protiv država članica za koje istragom utvrdi da krše europske propise, no za Hrvatsku je to novost jer se, iz javno dostupnih podataka, dosad nije znalo ni za jednu istragu protiv Hrvatske koja bi ušla u fazu formalnog postupka. Istraga zbog kršenja poštanske direktive u tom je smislu prva, a Večernji list otkrio je o čemu se radi iako je u ovoj fazi postupak još tajan.

Nakon što je Komisija 27. ožujka 2015. poslala službenu opomenu, Hrvatska ima dva mjeseca da se očituje na optužbu Komisije da Hrvatska pošta posluje neusklađeno s Direktivom o poštanskim uslugama. Ta direktiva propisuje da davatelj univerzalne poštanske usluge, što je u hrvatskom slučaju upravo Hrvatska pošta d. d., mora imati odvojeno troškovno računovodstvo kako bi se znalo što je “univerzalna” usluga, na koju HP prema zakonu ne mora obračunavati PDV korisnicima svojih usluga, a što je redovna tržišna usluga, na koju se plaća PDV.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...