Koprivu zanemarujemo, a čudotvorna je za zdravlje

Usprkos svojim brojnim prednostima, kopriva još nažalost nije često na našem jelovniku. Ova jeftina i dostupna biljka latinskog naziva urtica dioica, prepuna je sastojaka koji su odlični za zdravlje.

Kopriva je sjajna za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu mnogi preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.

Kopriva je prava riznica vitamina i minerala: sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, masti, a od minerala kalcij, fosfor, željezo, magnezij, vitamine C, A, B2, B5, K, karoten, pantonensku kiselinu, lecitin, tanin i bogatiji je izvor vitamina C i A od većine kultiviranih biljaka.

Ova samonikla biljka poznata je i kao lijek protiv slabokrvnosti, a odlično je i borbi protiv opadanja kose, pomaže i kod reumatizma, bolesti zglobova, čira na želucu, nervoze, nesanice i dr.

Treba znati da se u proljeće skupljaju lišće i vršci, od proljeća do jeseni korijenje, a sjeme se prikuplja samo u kolovozu. Cijela se biljka pak bere u kolovozu. Sušeni listovi koriste kao začin ili za pripremu ljekovitog čaja. Cvjetovi su vrlo aromatični i također su za jelo, a sjeme ima aromu koštuničavog voća.

Iako je najpoznatiji čaj od koprive, ova iznimno zdrava i hranjiva biljka može se pripremati na bezbroj načina. Najčešće se koristi kao zamjena za špinat pa se može pripremati kao juha, različita variva, u štrudlama sa sirom, pitama, omletima, kao punjenje za tjesteninu…

Berite je u rukavicama ili režite škarama na skrovitim mjestima daleko od prometnica. Bitno je rezati mlade izdanke što bliže vrhu, a prilikom pripreme mlade listove skuhajte, a vodu u kojoj su se kuhali bacite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...