Cameron uvodi prislini rad za mlade

David Cameron planira prisiliti mlade ljude da rade najmanje 30 sati tjedno za djelić minimalne plaće kako bi ostvarili temeljna socijalna prava, javljaju britanski mediji.

Prema prijedlogu, mladi koji su bez posla, ne pohađaju školu ili vježbeništvo duže od šest mjeseci moraju obavljati obavezan “rad za zajednicu”, primjerice u staračkim domovima ili lokalnim dobrotvornim društvima.

Cameron namjerava ukinuti sadašnju naknadu za nezaposlene osobama od 18 do 21 jedne godine starosti i zamijeniti je već najavljenom “naknadom za mladež” u iznosu od 57.35 funti tjedno, ili 1.91 funti po satu.

Premijer je u najavi programa ustvrdio da će on “učinkovito ukinuti dugotrajnu nezaposlenost mladih”.

“Naše reforme nisu samo o štednji novca. One će izmijeniti živote i stvoriti zemlju koja nagrađuje rad i svakome daje šansu za bolju budućnost. To je razlog zbog kojeg poduzimamo daljnje korake da mladim ljudima pomognemo da naprave nešto od svojih života. Naš je cilj u sljedećem sazivu parlamenta učinkovito abolirati dugotrajnu nezaposlenost mladih. Mi ih želimo osloboditi već pohabanog puta od škole do burze rada i života na socijalnim davanjima,” rekao je.

Rad, red i disciplina

Premijer je dodao da mladim ljudima treba “radno iskustvo, red i disciplina koji dolaze svakodnevnim odlaskom na posao” dok traže rad na neodređeno vrijeme.

“Oni od prvog dana moraju shvatiti da socijala nije jednosmjerna ulica,” rekao je. “Da, mi ćemo im pomoći, ali nema više nečeg za ništa. Oni moraju vraćati zajednici”.

BBC javlja da je glasnogovornica Liberalnih demokrata Rachel Reeves među prvima reagirala na vijest rekavši da konzervativci ne nude “mrkvu, već samo batinu” i da su “napustili na tisuće mladih ljudi”.

“Obavezna garancija rada” će se primjenjivati i na osobe starije od 25 godine koje imaju pravo na naknadu za nezaposlene a posao traže duže od dvije godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...