HUP od političkih stranaka uoči izbora traži odgovore na 16 ključnih pitanja

Hrvatska je danas jedna od gospodarski najneuspješnijih zemalja Europske unije, poručuju iz HUP-a.

Hrvatska udruga poslodavaca uoči parlamentarnih izbora postavila je političkim strankama 16 ključnih pitanja koja se odnose na najvažnije probleme koji poduzetnicima i poslodavcima ograničavaju mogućnost rasta i razvoja njihovih kompanija, a time i ukupnog gospodarstva zemlje. HUP od stranaka očekuje konkretne odgovore koji će biti sastavni dio njihovih ekonomskih programa.
– Hrvatska udruga poslodavaca zalaže se za bolje gospodarsko okruženje i bolje uvjete poslovanja koji će omogućiti snažniji rast tvrtki, nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta i rast plaća i time bolji život svih hrvatskih građana. Jasno je da se značajnije promjene u ovome smjeru neće dogoditi ni ove godine jer su političke elite potpuno fokusirane na nadolazeće izbore. Ono što zanima HUP i naše članice u kontekstu nadolazećih izbora jesu gospodarski programi s kojima će stranke izaći pred građane. Vjerujemo da su u ovome trenutku oni najvažniji dijelovi ukupnih političkih programa. Upravo zato smo sastavili listu sa 16 ključnih pitanja na koja tražimo konkretne odgovore – kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Pitanja koja postavlja HUP formulirana su na način da bi odgovori na njih trebali sadržavati konkretna rješenja političkih stranaka za izlazak iz krize i transformaciju Hrvatske u prosperitetno i otvoreno europsko društvo. HUP-a je stava da bi upravo rasprava o načinu na koji se planira stvoriti uvjete za snažniji gospodarski rast te zaustaviti višegodišnje negativne trendove trebala biti u središtu predizbornih političkih debata.

Hrvatska je danas jedna od gospodarski najneuspješnijih zemalja Europske unije. Nakon šest godina ove godine možda simbolično izađimo iz recesije. Međutim, očekivani rast posljedica je pozitivnih trendova u drugim europskim zemljama i provedenog restrukturiranja privatnog sektora, a ne pozitivnog okruženja i poticajnih trendova na domaćem tržištu kreiranih politikom Vlade. Od stranaka koje izlaze na izbore želimo čuti jasne odgovore na pitanja – kako će pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i kako će život hrvatskih građana učiniti kvalitetnijim? Kojim konkretnim mjerama i potezima? Predizborni programi koji će se temeljiti na navođenju općeprihvatljivih ciljeva, kao što su povećanje zaposlenosti ili smanjivanje opterećenja gospodarstva, ali bez navođenja jasnih rokova i alata kojima će se ti ciljevi mjeriti i ostvariti – nisu dovoljni. Želimo i trebamo konkretne odgovore i konkretne planove aktivnosti koji će promijeniti sadašnju neodrživu situaciju u kojoj, primjerice, imamo samo četiri županije koje neto doprinose proračunu, u kojoj nismo u stanju ni popisati sve neporezne namete, u kojoj je na zadnjim sazivima Sabora doneseno oko 1600 novih zakona, od čega oko 80% po hitnom postupku i bez cjelovitih procjena učinaka… Izgovori poput toga da nova Vlada nakon izbora prvo treba snimiti stanje pa tek onda razmišljati što će točno učiniti, više ne prolaze. Zato od stranaka tražimo da prije izbora građanima jasno kažu što će i kako učiniti ako dobiju priliku voditi zemlju, poručila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Pitanja koja postavlja HUP su:

1. Kako ćete se obvezati na poštivanje fiskalnog pravila te kako ćete provesti fiskalnu konsolidaciju?

2. Kada i kako ćete promijeniti teritorijalni ustroj zemlje?

3. Kada i kako ćete provesti reformu javne uprave?

4. Kako ćete već u prvoj godini mandata otkloniti najveće administrativne i investicijske barijere?

5. Kada i kako ćete smanjiti porezna i neporezna opterećenje poslovnog sektora?

6. Kada i kako ćete reformirati pravosuđe i unaprijediti kvalitetu propisa?

7. Kada i kako ćete povećati efikasnost državnih poduzeća i korištenje državne imovine?

8. Kako vidite ulogu privatnog sektora u pružanju javnih usluga?

9. Kada i kako ćete provesti reformu tržišta rada u cilju povećanja zaposlenosti, posebno mladih?

10. Kako ćete nadograditi kurikulum, odnosno, uspostaviti kvalitetniji sustav obrazovanja i strukovnog obrazovanja u cilju povećanja zapošljivosti?

11. Kada i kako ćete unaprijediti zdravstveni i mirovinski sustav?

12. Kako ćete rješavati problem starenja stanovništva i mogućeg nedostatka radne snage?

13. Kako ćete osigurati energetsku dostupnost, sigurnost i ekološku održivost?

14. Kako ćete poticati znanost i inovacije u funkciji njihovih gospodarskih primjena?

15. Kako ćete povećati kulturu dijaloga, afirmirati izvrsnost i poticati poduzetništvo?

16. Kako ćete povećati korist članstva zemlje u NATO-u i povećati iskoristivost EU fondova?

– Sva pitanja koja smo naveli traže da ih se počne rješavati odmah, od prvog dana rada nove Vlade. Jasno da se sva ne mogu riješiti u istom ili kratkom roku, ali treba se odmah krenuti s rješavanjem svih ključnih problema jer rješavanje tek jednog, dva ili tri ne može dati vidljive rezultate. HUP-ov skor koji Hrvatsku uspoređuje s drugim tranzicijskim zemljama jasno pokazuje da su uspješne samo one zemlje koje su provele brze, odlučne, ali i široke i duboke reforme. To je ono što nastavljamo tražiti i od ove i od buduće Vlade – naglasio je Davor Majetić.

U drugom dijelu godine, Hrvatska udruga poslodavaca organizirat će niz okruglih stolova upravo s ključnih 16 područja kako bi kroz stručnu diskusiju došli do kvalitetnijih rješenja. Na diskusije će biti pozvani predstavnici parlamentarnih stranaka, gospodarstva i stručnjaci pojedinih područja. HUP će odgovore političkih stranakana pitanja koja im je uputio javno objaviti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...