Muškarci, evo kako se možete boriti protiv povišenog kolesterola!

Znanstvenici su pratili tisuće muškaraca tijekom nekoliko desetljeća mjereći njihov kolesterol u krvi i ispitujući njihovo kardiovaskularno zdravlje

Muškarci koji redovito vježbaju mogu odgoditi porast kolesterola koji prati srednje i zrelije godine života, potencijalno smanjujući rizike za srčane bolesti, pokazalo je američko znanstveno istraživanje.

Znanstvenici su pratili tisuće muškaraca tijekom nekoliko desetljeća povremeno mjereći njihov kolesterol u krvi i potom ispitujući njihovo kardiovaskularno zdravlje na pokretnoj traci za trčanje.

Muškarci koji su mogli trčati dulje i brže, što je bio znak da njihovo tijelo može brže opskrbiti mišiće kisikom, imali su i niži kolesterol.

“Koristi od tjelesnih aktivnosti za poboljšanje razine kolesterola najveće su kod mladih osoba do osoba srednje životne dobi i postupno se smanjuju u starijoj životnoj dobi”, kaže Usman Baber s medicinskog fakulteta Mount Sinai u New Yorku.

“Ti rezultati potvrđuju važnost redovitog vježbanja kod mladih i onih u srednjoj životnoj dobi”, kaže Baber o rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu American College of Cardiology.

Da bi razumjeli vezu između vježbanja i kolesterola znanstvenici su obradili podatke prikupljene od ukupno 11.418 muškaraca od 1970. do 2006. u bolnici u Dallasu.

Većina ispitanika bili su bijelci s visokoškolskim obrazovanjem i relativno dobrostojeći.

Iz istraživanja su isključeni svi koji su imali srčane i moždane udare ili karcinome.

Muškarci koji su najviše vježbali imali su najniži ukupni kolesterol kao i najniži LDL kolestrol, poznat kao loš kolestrol koji je odgovoran za stvaranje ateroskleroze i za srčane udare. Najviše razine dobrog kolesterola tzv. HDL imali su oni koji su bili u najboljoj formi.

Nakon kasnih 60-ih godina života ta se razlika gubila.

Muškarci koju su manje vježabali loše su rezultate kolesterola imali već u 40-im godinama života.

Kako bi izbjegli porast kolesterola vezanog uz godine, muškarci bi trebali vježbati najmanje 150 minuta tjedno umjereno ili 75 minuta intenzivno, kažu znanstvenici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...