Nijemci su za SAD prisluškivali Austrijance

Američka nacionalna sigurnosna agencija NSA uz pomoć njemačke obavještajne službe BND špijunirala je Austriju, tvrdi njemački visokotiražni list Bild u izdanju za nedjelju.Njemački su mediji ranije javili da se NSA koristio BND-om kako bi prisluškivao visoke dužnosnike Europske komisije te francuskog ministarstva vanjskih poslova i ureda francuskog predsjednika.

Istražujući izraze koje je NSA dala BND-u za korištenje u prislušnom središtu u Bad Aiblingu u Bavarskoj, otkrivene su riječi poput “gov”, “diplo” i njemačkog izraza za “savezni ured”, piše list. Pretraga po tim izrazima dovela je do 12.000 pronađenih podataka, sukladno internoj elektronskoj pošti BND-a od 14. kolovoza 2013. Među tim podatcima nalaze se materijali austrijske vlade. Austrija je federacija poput Njemačke, stoga je i pretraga njezinih državnih institucija, kao i u njemačkom slučaju, pokrivena izrazom “savezni ured”.

U tekstu što ga je Bild unaprijed dostavio njemačkoj novinskoj agenciji dpa, navodi se kako se u više od deset upita NSA spominje Austrija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...