Pobjeda Cameronovih konzervativaca – trijumf Škotskih nacionalista

Pobjeda konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji! Glasovi se i dalje broje, no sudeći prema izlaznim anketama – premijer David Cameron – dobit će još jedan mandat na čelu vlade. Njegovi konzervativci osvojit će najviše zastupničkih mjesta, no ipak neće imati većinu u novom sazivu parlamenta.

Nakon gotovo tri četvrtine prebrojanih glasova na britanskim parlamentarnim izborima konzervativci premijera Davida Camerona osvojili su 203 od 650 zastupničkih mandata a izlazne ankete ukazuju na to da bi taj broj mogao porasti na više od 316 do 325 zastupničkih mjesta u donjem domu parlamenta. U praksi više od 323 mandata u parlamentu znači većinu jer zastupnici iz sjevernoirskog Sinn Feina odbijaju sjesti u zastupničke klupe.

Najgori izborni rezultat laburista u posljednjih 30 godina

Laburisti bi prema izlaznim anketama mogli osvojiti tek 239 mandata i to bi bio njihov najgori izborni rezultat u posljednjih 30 godina. Vođa oporbenih laburista Ed Miliband, iako još nije priznao poraz, kazao je kako ‘duboko žali’ zbog ‘vrlo razočaravajuće i teške noći’. Cameron je kazao kako se nada da će formirati vladu nakon što je njegova stranka imala ‘moćnu noć’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...