Emilija Kokić: “Prije 25 godina plakala sam zbog Radmanove zabrane”

Na današnji dan prije točno 25 godina u Zagrebu je održano natjecanje za Pjesmu Eurovizije, no Emilija Kokić, koja je ovo natjecanje dovela u tadašnju Jugoslaviju, nema lijepa sjećanja na tu večer.

– Dok se u Dvorani Vatroslava Lisinskog održavao Eurosong, ja sam sjedila u svojoj hotelskoj sobi i plakala, rekla nam je jedina hrvatska pobjednica na Eurosongu.

S grupom Riva pobijedila je 1989. u Švicarskoj, a pjesma ‘Rock me’ upisala se u eurovizijsku povijest. Iako su svi očekivali da će Riva otvoriti 35. Eurosong koji se godinu dana kasnije održavao u Zagrebu, to se, na iznenađenje svih, nije dogodilo.

 Ni danas mi nije jasno zbog čega. Nastup nam je zabranjen, a zašto je bilo tako, treba pitati današnjeg ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, tada direktora projekta. Nikad se u povijesti Eurosonga tako nešto nije dogodilo. Sjećam se da sam dobila karte da budem u green roomu, no nisam otišla jer mi je bilo preteško. Smatrala sam da mi je mjesto na pozornici, a ne u backstageu, kaže Emilija.

Grupa Riva, Emilija Kokić

Zagrebački Eurosong vodili su pokojna Helga Vlahović i Oliver Mlakar. ‘Nisam imao tremu i dobro sam se osjećao na sceni, iako je odgovornost bila veća nego prije. Bio je to velik spektakl, pripreme su trajale jako dugo, a s Helgom mi je bio užitak raditi. Scenarij smo razradili do najsitnijih detalja, oboje smo znali jezike i bili iskusni u voditeljskom poslu, što su bili i razlozi zašto su nas uzeli’, ističe Mlakar.

‘Mama Dore’, kako su mediji svojedobno prozvali Kseniju Urličić, koja je devedesetih godina s Hrvatskom ostvarila najzapaženije nastupe na Eurosongu, sa sjetom se prisjeća te 1990.

– Lijepa su to sjećanja, no kod mene pomalo izazivaju i tugu. Bilo je predivno, na svjetskom nivou, a Helga i Oliver bili su sjajni. Nadala sam se da će gospodin Radman, kad je postao ravnatelj HRT-a, vratiti Doru, no dogodilo se obratno, zbog čega sam jako žalosna, priča Ksenija.

Pobjedu je u Zagrebu odnijela Italija, točnije Toto Cutugno s pjesmom ‘Insieme: 1992’, dok je tadašnja jugoslavenska predstavnica Tajči s pjesmom ‘Hajde da ludujemo’ završila natjecanje na sedmom mjestu.

Sve glasnija šuškanja o tome da se iduće godine Hrvatska na velika vrata vraća na Eurosong, i to s pobjednicom ‘The Voicea’ Ninom Kraljić, naši sugovornici mahom podržavaju.

– Sjajna je to ideja. Samo treba pronaći pjesmu koja bi odgovarala Nini, govori Ksenija, a sličnog je mišljenja i Emilija.

– Oduvijek sam podržavala mlade ljude koji nose lijepu energiju i imaju u sebi onu potrebnu toplinu. Nina je nježna, talentirana, izvrsnog glasa i bilo bi je lijepo vidjeti na Eurosongu, zaključila je pjevačica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...