Trudnice koje udišu onečišćen zrak rađaju djecu manje kilaže

Trudnice koje su tijekom zadnjeg mjeseca trudnoće izložene visokoj koncentraciji toksičnih čestica iz zraka, u skupini su onih žena čija novorođenčad na porođaju teži manje.

Trudnice koje su tijekom zadnjeg mjeseca trudnoće izložene visokoj koncentraciji toksičnih čestica iz zraka, u skupini su onih žena čija novorođenčad na porođaju teži manje, pokazala je studija o štetnosti zagađenja zraka provedena tijekom Olimpijskih igara koje su 2008. održane u Pekingu.

Privremena pravila uvedena u glavnome kineskom gradu za vrijeme Olimpijade 2008. imala su pozitivan učinak na težinu beba čije su majke tada bile u osmome mjesecu trudnoće, piše britanski Independent. Sporiji rast fetusa usko je povezan s boravkom ili životom u vrlo prometnim područjima u kojima je zrak jako onečišćen. Ranija istraživanja pokazala su da zagađenje smanjuje količinu kisika i hranjivih tvari koje fetus dobiva tijekom razvoja u maternici te da štetno djeluje na staničnu aktivnost.

Rezultati istraživanja su značajni jer su znanstvenici prvi put precizno ustvrdili kakav je utjecaj onečišćenog zraka na razvoj ploda u majčinoj utrobi u točno određenom razdoblju. Istodobno su ukazali na važnost udisanja čistog zraka tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće u kojemu se fetus najbrže razvija. Istraživanje je proveo tim stručnjaka sa sveučilišta Rochester u New Yorku, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Environmental Health Perspectives.

Unatoč tomu što je Peking na zlu glasu po zagađenom zraku, ni brojni europski gradovi nisu bolji. Istraživanje provedeno u glavnome kineskom gradu rezultat je analize koja se temelji na gotovo 84.000 porođaja trudnica koje su živjele u njegovim urbanim dijelovima za vrijeme i nakon Olimpijskih igara iz 2008., a u tom su razdoblju bile u osmom mjesecu trudnoće. Njihova novorođenčad težila je prosječno 23 grama više od beba rođenih tijekom 2007. i 2009., kada gradske vlasti nisu vodile računa o kvaliteti zraka.

“Rezultati studije pokazuju vrlo jasnu povezanost među promjenama u koncentraciji štetnih čestica u zraku koji se udiše i porođajne težine novorođenčeta. Oni ne ilustriraju samo jednu od značajnih posljedica zagađenja na zdravlje pojedinca, već ukazuju i na to da se ovaj fenomen može spriječiti”, kazao je dr. David Rich, epidemiolog na sveučilištu Rochester i voditelj studije. “Čak i kratko razdoblje kontrole kvalitete zraka može imati iznimno pozitivan učinak na zdravlje svakog pojedinca.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...