Ubod insekta: Hitno liječniku ako nastanu crvene mrlje i crte

Ako čovjek teško diše te mu otiču lice i vrat, hitno zovite pomoć, postoje situacije u kojima ubod komarca, ose, pčele, pauka ili stršljena mogu biti opasni po život.

Iako većina insekata koji žive u našem podneblju nemaju otrov kojim bi mogli ugroziti život čovjeka, postoje situacije u kojima ubod komarca, ose, pčele, pauka ili stršljena mogu biti izrazito neugodni, pa čak i opasni po život. Najopasniji su ubodi više insekata odjedanput (na primjer, roja pčela) te ubodi u vrat, lice, u blizini očiju ili oni u ustima.

Ljeti su česti ubodi osa dok čovjek prinosi ustima voćku ili čašu soka. U tim situacijama otok može dovesti i do opstrukcije disanja, pa se svakako treba javiti liječniku. Čak i kad je riječ o jednom, naizgled bezazlenom ubodu, treba biti oprezan, jer je moguće da ste ranije razvili alergiju na otrove, pa i taj jedan ubod može izazvati ozbiljnu reakciju. Ukratko, ako se nakon uboda pojavi velik otok, crvene mrlje po tijelu ili crvene crte od mjesta uboda prema srcu, kao i otežano disanje ili oticanje u predjelu lica ili vrata, to su reakcije zbog kojih odmah morate otići liječniku.

Ako je otok na mjestu uboda jak i okolna koža upaljena, ali nema gušenja i drugih simptoma, svejedno se posavjetujte s liječnikom. U svim ostalim situacijama možete si pomoći i sami. Prije svega, kad osjetite ubod, prvo i najvažnije pravilo jest da ne češete to mjesto, jer biste tako pridonijeli širenju otrova koji je kukac ispustio. Pogotovo se to odnosi na ubod pčele ili ose jer ostavljaju žalac u koži.

Nikako ju nemojte čupati pincetom ili noktima jer tako možete istisnuti ostatak otrova u ranu. Lagano je izvucite pritiskom u stranu tupom stranom noža. Mjesto uboda pčele ili ose operite sapunom i vodom kako biste izbjegli širenje infekcije zbog prljavštine koju te životinje mogu prenositi na žalcu. Zatim treba ohladiti to mjesto da bi se ublažio otok, crvenilo i svrab.

– Na mjesto uboda dobro je odmah staviti hladni oblog, s gazom namočenom u hidrolat od metvice, koja hladi i ima analgetsko djelovanje. Druga je mogućnost hidrolat lavande koja također hladi i djeluje analgetski te smanjuje upalu, crvenilo i bol na mjestu uboda – kaže Vesna Genc, aromaterapeutkinja, fitoterapeutkinja i Bowen terapeut. Ako nemate pri ruci hidrolate, pomoći će i oblog od leda, odnosno hlađenje tog dijela tijela mlazom hladne vode.

Naravno, na plaži si možete pomoći namakanjem tog dijela tijela u more, kako biste ga rashladili i spriječili oticanje. Nakon toga, to mjesto dobro je više puta tijekom dana namazati maceratom kantariona ili s malo eterična ulja paprene metvice, koju ste dodali u hladno prešano maslinovo ulje – kaže Genc. To će pomoći da se ublaže upala i svrbež.

– Ako nemate ništa od toga, poslužit će i mast od gaveza ili obična nevenova mast, kojoj opet možete dodati nekoliko kapi eterična ulja paprene metvice ili lavande, radiublažavanja upale i smirivanja svrbeža na koži – kaže naša sugovornica. Sve spomenute kombinacije mogu se koristiti i kod djece, pri čemu s jako malom djecom koja dijelove tijela stavljaju u usta, trebamo paziti da ta mjesta ne poližu.

Ubod stršljena može imati jako toksično djelovanje, koje može negativno utjecati na rad bubrega, središnjeg živčanog sustava te izazvati povraćanje, proljev, suženje zjenica, pojačano lučenje pljuvačke i nemir. Kod osjetljivih, odnosno ljudi alergičnih na ubode kukaca, može izazvati i anafilaktički šok, koji može imati i smrtne posljedice. Jedini pravi lijek je izbjegavati ih, kaže Vesna Genc, odnosno u slučaju uboda nužno je dobro pratiti osobu i ako se pojave simptomi alergije otići do liječnika što prije.

– Reakcija može postati opasna u samo nekoliko minuta, tako da u tom slučaju većina preporuka zapravo ne pomaže nego može samo ublažiti probleme. U tom slučaju također treba ohladiti dio tijela na kojemu je ubod te namazati s nečim što zaustavlja upalu, a dobro je i pritisnuti iznad uboda da se uspori cirkulacija, a time i širenje otrova po tijelu. Ako smo u prilici i imamo jako čistog trpuca, možemo ga malo pritisnuti valjkom ili istući u mužaru i staviti na ranu od uboda, kako bi “izvukao” upalu. I svakako se što prije treba javiti liječniku jer time možemo spasiti nečiji život – kaže naša sugovornica.

Domaći zaštitni sprej od lavande i bademova ulja

Osobe alergične na ubode insekata svakako bi prije izlaska u prirodu trebale nanijeti repelent koji možete napraviti sami. U 100 mililitara baznog ulja (bademova, sezamova ili hladno prešana maslinova) dodajte dva mililitra 70-postotnog alkohola ili votke. U tu mješavinu kapnite 20 do 30 kapi eteričnog ulja lavande, čajevca ili pačulija. Možete ga držati u bočici s pumpicom.
– To je korisna zaštita i protiv krpelja – kaže Vesna Genc. Kod male djece koja stvari stavljaju u usta, poprskajte rubove hlačica i tenisice.

Ako dijete povraća, boli ga glava i otežano diše, odmah na Hitnu 

Ubod pčele ili stršljena u malenih može izazvati alergijsku reakciju bez mnogo znakova upozorenja. Odmah se treba javiti liječniku ako primijetite koprivnjaču (osip) po djetetovu tijelu, otežano disanje i promuklost. Znak za uzbunu je i ako se dijete žali na glavobolju, odnosno dodiruje glavicu te ga muče mučnina, povraćanje, zadebljanje jezika, otekline na licu i vrtoglavica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...