Koristite lijekove i biljne suplemente? Budite oprezni!

Jeste li znali da ukoliko uzimate lijek za zgrušavanje krvi, varfarin, uz kurkumu i cijeli niz drugih biljnih dodataka, to može dovesti do pojačanog krvarenja, potencijalno vrlo opasnog? Ili da se gospina trava nikako ne bi trebala kombinirati uz antidepresive, osobito iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina?

Pacijenti koji su na terapiji lijekovima morali bi biti vrlo oprezni prilikom korištenja različitih biljnih suplemenata, upozoravaju stručnjaci.

‘Kada se govori da je nešto biljnog ili prirodnog porijekla, odmah se smatra da se radi o tvari sigurnoj za uporabu, a ako govorimo o suplementima biljnog porijekla, radi se o tvarima koje se uzimaju kao pomoćne tvari te se ne bi trebalo raditi o uzimaju radi bilo kakvog medicinskog, terapijskog djelovanja. Bolesnici trebaju biti svjesni činjenice da tako priređeni biljni suplementi nisu prošli ispitivanja i proces odobrenja koji karakterizira lijekove. Bolesnici koji uzimaju određenu farmakoterapiju trebaju voditi računa o tome da biljni suplementi, isto poput biljnih lijekova, mogu stupati u interakcije s lijekovima. Dakle radi se o promjeni u odgovoru na lijek koja se može javiti zbog istodobne primjene s biljnim pripravkom.

U takvom slučaju možemo govoriti o štetnosti primjene biljnog suplementa. Općenito bismo mogli reći da ako bolesnik koristi bilo koji od lijekova s uskom terapijskom širinom, najbolje je primjenu biljnih suplemenata izostaviti odnosno ne primjenjivati ih. To se odnosi primjerice na primjenu antikoagulantnog lijeka varfarina, antiepileptika, antidepresiva i antidijabetika. No za svaki pojedinačni lijek trebalo bi procijeniti rizik javljanja interakcija s biljnim suplementima, a što zahtijeva kvalitetne baze podataka i iskustvo u interpretaciji dobivenih podataka’, ističe prof.dr.sc. Dinko Vitezić, dr.med., spec. kliničke farmakologije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i KBC-a Rijeka te predsjednik Hrvatskog društva za kliničku farmakologiju i terapiju Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ).

Reakcije su uglavnom blage, no ima i onih vrlo teških

Upozorava i da bi primjerice sladić trebalo izbjegavati ako bolesnik uzima antihipertenzive ili diuretike te digoksin za srce jer će istodobna primjena dovesti do iskazivanja nuspojava lijekova, pa čak i ozbiljnih toksičnih učinaka digoksina.

Dr. Vitezić objašnjava da se u velikom broju slučajeva radi o blagim reakcijama, no u onim rijetkim i teškim može doći do ozbiljnih krvarenja s ugrožavanjem života.

“Najčešće su to reakcije koje se zabilježe kao neadekvatan odgovor na liječenje ili presnažan odgovor. Takve su reakcije u praksi često zabilježene kao primjer poremećaja regulacije primjene antikoagulantnih lijekova pri započinjanju uzimanja biljnog suplementa ili nakon obustave njegove primjene. Isto tako, i druge reakcije na lijekove mogu se manifestirati kao teške te će zahtijevati medicinsku intervenciju i hospitalizaciju bolesnika. Tu se svakako javlja i mogućnost pojave alergijskih reakcija na sastojke biljnog suplementa koje mogu biti od blagih pa do vrlo teških”, dodaje on.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...