Rezultati istraživanja: Plaćamo više, dobivamo nekvalitetnije!

Proizvodi kupljeni na tržištima novijih država EU vrlo su često skuplji, ali i  nekvalitetniji nego oni kupljeni u starijim zemljama članicama, istaknuto je na konferenciji za medije koju su 3. srpnja 2015. zastupnice u Europskom parlamentu Biljana Borzan i Olga Sehnalova  održale u Puli.

Porazni su ovo rezultati istraživanja provedenog na proizvodima iz Češke i Njemačke, kupljenima u prodavaonicama istog trgovačkog lanca. Pri analizi u obzir su uzete ambalaža, cijena i kvaliteta proizvoda.

Odgovor Europske komisije glasi da se unatoč različitoj kvaliteti radi o proizvodima sigurnima za zdravlje.

– Hvala što nas ne trujete, sarkastično je poručila Borzan.

Zastupnica Olga Sehnalova je predstavila rezultate istraživanja koji su uspoređivali markiranu hranu u Češkoj i Njemačkoj, a na kojem je radilo Sveučilište kemije i tehnologije iz Praga.

Od ukupno 24 proizvoda iz trgovačkih lanaca Edeka, Rewe, Kaufland u Njemačkoj i Tesco, Kaufland i Albert u Češkoj, čak 35% ih je klasificirano kao različito u dvije zemlje. Razlike su bile u udjelu masnoće u mliječnim proizvodima, količini kofeina u kavi, a možda je najšokantniji podatak da je mesni narezak od svinjetine u Češkoj napravljen pilećeg nadomjeska.

Potrebno je napraviti pritisak na Europsku komisiju zbog usklađivanja istočnog i zapadnog europskog tržišta u cijenama i kvaliteti, ne samo prehrambenih nego i ostalih proizvoda, zaključeno je na konferenciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...