ANALIZA NAMIRNICA SA ZAPAdNOG I ISTOČNOEUROPSKOG TRŽIšta

Rezultati istraživanja: Plaćamo više, dobivamo nekvalitetnije!

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Proizvodi kupljeni na tržištima novijih država EU vrlo su često skuplji, ali i  nekvalitetniji nego oni kupljeni u starijim zemljama članicama, istaknuto je na konferenciji za medije koju su 3. srpnja 2015. zastupnice u Europskom parlamentu Biljana Borzan i Olga Sehnalova  održale u Puli.

Porazni su ovo rezultati istraživanja provedenog na proizvodima iz Češke i Njemačke, kupljenima u prodavaonicama istog trgovačkog lanca. Pri analizi u obzir su uzete ambalaža, cijena i kvaliteta proizvoda.

Odgovor Europske komisije glasi da se unatoč različitoj kvaliteti radi o proizvodima sigurnima za zdravlje.

– Hvala što nas ne trujete, sarkastično je poručila Borzan.

Zastupnica Olga Sehnalova je predstavila rezultate istraživanja koji su uspoređivali markiranu hranu u Češkoj i Njemačkoj, a na kojem je radilo Sveučilište kemije i tehnologije iz Praga.

Od ukupno 24 proizvoda iz trgovačkih lanaca Edeka, Rewe, Kaufland u Njemačkoj i Tesco, Kaufland i Albert u Češkoj, čak 35% ih je klasificirano kao različito u dvije zemlje. Razlike su bile u udjelu masnoće u mliječnim proizvodima, količini kofeina u kavi, a možda je najšokantniji podatak da je mesni narezak od svinjetine u Češkoj napravljen pilećeg nadomjeska.

Potrebno je napraviti pritisak na Europsku komisiju zbog usklađivanja istočnog i zapadnog europskog tržišta u cijenama i kvaliteti, ne samo prehrambenih nego i ostalih proizvoda, zaključeno je na konferenciji.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

 

Možda ste propustili pročitati

1 Comment

Click here to post a comment
  • NIKAKVE sanse da se proizvodjace i trgovce “zakonom prisili”.. KOJI i KAKAV proizvod ce ti prodavati, po kojoj cijeni. NULA sanse. Osim “trzista” koje u ovim vukojebinama tipa Balkan, Chechoslovacka, ROM, BUL itd.. nema sanse zaziviti. Izmedju ostalog zato sto smo BLESAVI, od boga otkantani narodi, kojo smo tocno DOBILI sto smo TRAZILI. Pa sad JEDI GOVNA.