Zadarska Županija kreće u izradu integriranog projekta biciklističke destinacije

Turistička zajednica Zadarske županije pokrenula je projekt izrade biciklističke destinacije koji bi trebao svjetlo dana ugledati sredinom 2016. godine. Projekt se sastoji od ukupno 7 faza u kojima su obuhvaćene razne aktivnosti od analize same destinacije u turističkom i ciklo-turističkom smislu, potencijala za ciklo-turizam u geografskom i klimatskom smislu, trasiranja, kategorizacije i klasifikacije biciklističkih staza i ruta pa do izrade vizualnog identiteta, labelinga, edukacije lokalnih subjekata i promocije na ciljanim ciklo-turističkim tržištima.

Ovaj projekt jedinstven je u Hrvatskoj jer pristupa kompleksnom i zahtjevnom tržištu ciklo-turista  integrirajući lokalne prednosti i potencijale ciklo-turizma u skladu sa svjetskim trendovima u ovoj industriji i a u skladu je sa Strategijom razvoja turizma RH za razdoblje 2014-2020 godine i Glavnim planom razvoja turizma Zadarske županije.

– Projekt koji smo započeli, nadogradnja je i nastavak napora koje su lokalne turističke zajednice napravile proteklih godina unutar svojih destinacija i koje bi ovim projektom trebale dobiti novo svjetlo, unificiranost i prepoznatljivost u krugu zaljubljenika u ciklo-turizam. Zadarska županija je gotovo bez konkurencije u Hrvatskoj i široj okolici po potencijalima za ciklo-turizam i očekujemo kroz 3-5 godina da gosti na biciklima budu jedni od nositelja turizma u pred i post sezoni, Mihaela Kadija, direktorica turističke zajednice Zadarske županije.

Uz program rada TZŽZ te strategiju razvoja turizma RH, ovaj program uporište ima i u Glavnom planu razvoja turizma Zadarske županije 2013.-2023. koji definira CIKLO-TURIZAM kao „trend koji se već dvadesetak godina snažno udomaćio u središnjoj i zapadnoj Europi u posljednjim godinama se prenosi i u Hrvatsku, posebice u njezin kontinentalni dio. Zadarska županija sastavljena i od kontinentalnog dijela koji čini ličko-pounski razvojna cjelina, ali i bukovački i ravnokotarski dio, uz nezanemarivanje otoka, posjeduje iznimne komparativne prednosti za razvoj navedenog oblika turizma“.

Projekt razvoja ciklo-turizma u Zadarskoj županiji namijenjen je revitalizaciji i stavljanju u funkciju velikog broja šumskih, požarnih, poljskih puteva, te lokalnih cesta van turistički orijentiranih naselja uz more. Štoviše, posebna će se pozornost pridati prostoru županije s velikim razvojnim potencijalom ruralnog turizma kao podrška, odnosno nadopunjavajući program ciklo-turizma.

Cijeli projekt razvoja ciklo-turističke destinacije donijet će značajan promet gospodarstvenicima (ugostiteljima, pružateljima drugih usluga) kao i kulturnim ustanovama i objektima, te tako dati značajan gospodarski uzlet i priliku, a posebno turistički nerazvijenim dijelovima Zadarske županije. No, neosporan je značaj, ne samo projekta, već i cijelog segmenta biciklizma na turističkom tržištu jer se radi o izrazito popularnom trendu koji donosi prednosti za cijeli turistički sektor na destinaciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...