Evo kako ćete narezati luk bez suza

Luk je zdrava i nezamjenjiva namirnica za mnogobrojna jela, ali često nam stvara muke jer ga nije lako rezati, a da ne zaplačemo. Ipak, uz nekoliko savjeta bit ćete brži i sigurno proliti koju suzu manje.

Luk u zamrzivaču

Jedna od teorija glasi da će rezanje luka biti lakše ako ga prethodno stavimo u zamrzivač na 15 minuta. A zašto bi to pomoglo? Ako je luk hladan, piše Daily Mail, stanice sporije reagiraju pa je i manja šansa da će vas peći oči. Zaključuju da uz rezanje luka bez suza ima još jedna dobra strana ove metode – nema neugodnih mirisa.

Neobičan pokušaj s dubokim disanjem

Ovo je prije svega smiješna metoda, ali oni koji su probali tvrde da pomaže. Uostalom, nakon što su izmišljene specijalne zaštitne naočale za rezanje luka, ovo i nije toliko čudno. Dakle, savjet je da tijekom rezanja luka duboko dišete pa će zrak spriječiti plinove da dođu do očiju te izazovu neugodno peckanje i suze.

Pomaže i oštar nož

Osim što ćete biti prije gotovi s rezanjem ako imate kvalitetan i oštar nož, mogle bi vas manje peći oči jer će pravilan rez oštetiti manje stanica spoja syn-propanethial-S-oksid u luku. Ako ništa drugo, ručak će brže biti gotov.

Limun na dasci za rezanje

Ovaj trik navodno jako pomaže. Dakle, prije nego počnete rezati iscijedite na dasku sok limuna, a on će neutralizirati djelovanje luka.

Zaboravite na klasično rezanje

Većinom smo od naših baka i majki naučili da prvo odrežemo gornji i donji dio luka, skinemo ljusku, pa zatim režemo kako nam paše. E, pa kulinarski stručnjaci kažu da trebamo ostaviti korijen i gornji dio luka jer će tijekom rezanja otpuštati manje enzima koji nam stvaraju probleme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...